Bijuk HPC: Izvozno orijentirana kompanija

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_114759688_cr.jpg

Riječ je o izvozno orijentiranoj kompaniji koja je lani 70 posto od ukupnog prihoda ostvarila izvozom, najviše u Švedsku, Njemačku, Norvešku, Švicarsku i Austriju. Najveći su tvrtkini dobavljači iz inozemstva, među njima su Valbruna Edel Inox, Vitillo, Ibero Stahl, Rodacciai. Izvoz je rastao posljednjih godina te je tako 2019. iznosio 8,97 milijuna eura, a onda se lani popeo na 13,2 milijuna eura, što je bio skok od 48 posto.

E, ta je kompanija bombončić! – reče nam sugovornik kojeg smo pitali što misli o samoborskoj tvrtki Bijuk HPC u vlasništvu Petra Bijuka (ujedno direktora) i ​Silver Fox Holdinga, talijanskog fonda koji je u vlasničku strukturu ušao 2021. Kompanija je lani odlično poslovala došavši na prag Liderovih 1000 najvećih prema prihodu.

Kako kaže direktor Bijuk, u prvih osam mjeseci ostvaren je prihod od 13,1 milijun eura i neto dobit od 1,7 milijuna eura. Ipak, očekuje da će prihod ove godine biti malo manji od lanjskoga jer su se smanjile i cijene proizvodnih inputa, zbog čega je tržište reagiralo i smanjenjem cijena finalnih proizvoda. No zahvaljujući smanjenju troškova očekuje se rast neto dobiti u odnosu na prošlu godinu.

A 2022. doista je bila odlična godina, kao i ova, ali i ostvarenje rasta neto dobiti. Ukupan je prihod iznosio 18,9 milijuna eura, što je bilo 36 posto više nego 2021., kad je bio 13,2 milijuna eura. No lani su još rasli i troškovi, na 16,9 milijuna eura, što je porast u odnosu na godinu prije za 26 posto, kad su iznosili 13,9 milijuna eura). Lanjska neto dobit bila je 2,1 milijun eura, zato zvuči uvjerljivo kad u tvrtki očekuju rast dobiti s obzirom na to da je u prvih osam mjeseci ostvareno, ponovimo, 1,7 milijuna eura dobiti.

Najveći su tvrtkini dobavljači iz inozemstva, među njima su Valbruna Edel Inox, Vitillo, Ibero Stahl, Rodacciai, a od domaćih prednjače M.I. Hršak, Omnimerkur, Iscar alati, HEP Elektra… Uključujući i ostale dobavljače, s većinom njih Bijuk HPC surađuje godinama, što pokazuje da su poslovni partneri zadovoljni.

Riječ je, inače, o izvozno orijentiranoj kompaniji koja najviše prodaje cijevne hidrauličke komponente, razne vrste spojnica, prirubnica, cijevi, ventila te sve proizvode od inoksa, mesinga i čelika na zahtjev kupca.

– Cilj i misija naše tvrtke jest biti lider u proizvodnji hidrauličkih komponenata i cijevnih spojeva od plemenitih materijala u Hrvatskoj i istočnoj Europi, s naglaskom na očuvanje okoliša i društveno odgovorno poslovanje – kaže Bijuk.

Lani je 70 posto od ukupnog prihoda ostvareno izvozom, najviše u Švedsku, Njemačku, Norvešku, Švicarsku i Austriju. Inače, i izvoz je rastao posljednjih godina. Primjerice, 2019. iznosio je 8,97 milijuna eura, a onda se lani popeo na 13,2 milijuna eura, što je bio skok od 48 posto. Ima li tu utjecaja inflacije, pitamo onako pomalo provokativno, no Bijuk tvrdi da na porast inozemnih prihoda inflacija nije znatno utjecala, nego višegodišnje kompanijsko ulaganje i usmjerenost na izvozna tržišta.

Najveći su kupci u inozemstvu Parker Hannifin Emea, Haberkorn, Aloe AB i Hydra Pipe, Gates Tube, a od domaćih kupaca Same Deutz-Fahr Žetelice, Đuro Đaković Specijalna vozila, Končar Električna vozila, 3. maj brodogradilište, Impol-TLM, PPC Buzet, Fasek…

Proizvođač iz Vrbovca Samoborskog (sjedište kompanije) zasad ima osam proizvodno-servisnih centara diljem Hrvatske (Vukovar, Zagreb, Samobor, Dugopolje, Pula, Rijeka, Dubrovnik i Perušić)

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz