Potpisan Sporazum o suradnji između Grada Benkovca i portugalske općine Alenquer

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_100693765.jpg

U portugalskom gradu Alenqueru svečano je potpisan Sporazum o suradnji između hrvatskog Grada Benkovca i portugalske općine Alenquer. Cilj Sporazuma je suradnja dvaju gradova i razmjena znanja i provedba aktivnosti na području vinarstva i vinogradarstva.

Dana 27. lipnja 2017. godine u portugalskom gradu Alenqueru svečano je potpisan Sporazum o suradnji između hrvatskog Grada Benkovca i portugalske općine Alenquer. Cilj Sporazuma je suradnja dvaju gradova i razmjena znanja i provedba aktivnosti na području vinarstva i vinogradarstva.
 
U povezivanju dvaju gradova sudjelovali su prof. Edi Maletić, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, portugalski Nacionalni institut za istraživanja u poljoprivredi i veterinarstvu (INIAV) i Hrvatsko-portugalska gospodarska komora. Agronomski fakultet, INIAV i vinarija Adega Cooperativa da Labrugeira također su supotpisnici Sporazuma.
 
Svečanosti potpisivanja Protokola, nazočili su benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić i zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica, prof. Maletić, predstavnici Alenquera te navedenih institucija.
 
U ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici,  svečanosti je nazočio veleposlanik Ivica Maričić. U kratkom obraćanju veleposlanik je istaknuo kako mu je posebno drago što je započela suradnja između Alenquera i Benkovca za koju se nada da će se uspješno nastaviti razvijati na području vinarstva i vinogradarstva jer se, kazao je, samo zajedništvom može uspjeti na tržištu.
 
Ujedno je ukratko upoznao domaćine što je sve Benkovac prolazio tijekom Domovinskog rata. Istaknuo je i da je pohvalno je da se projekt povezivanja i suradnje gradova Hrvatske i Portugala, koji potiče Hrvatsko-portugalska gospodarska komora (CCLC), uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Portugalu, konkretizira prvi put upravo s Gradom Benkovcem, jednim od gradova koji je najviše stradao u Domovinskom ratu.
 
Uzvanici su posjetili INIAV-u (Nacionalni institut za istraživanja u poljoprivredi i veterinarstvu), nakon čega je uslijedio ručak u vinskom podrumu Adega Cooperativa da Labrugeira gdje je službeno prezentirano portugalsko vino  Empatija i hrvatsko vino Maraština Figuric, a program je zaključen s potpisivanjem navedenog Sporazuma u Velikoj vijećnici općine Alenquer.
 
Vijest je dostupna na linku http://benkovac.hr/novosti/predstavnici-grada-benkovca-postpisali-sporazum-o-suradnji-s-portugalskom-opcinom-alenquer-na-podrucju-vinogaradarstva-i-vinarstva?tmpl=component&print=1
 
Vijest je na svojoj web stranici objavila i Hrvatsko-portugalska gospodarska komora (CCLC) iz Lisabona, na linku https://portugal-croacia.com/pt/news/protocolo-de-cooperacao-internacional-entre-alenquer-e-benkovac/
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz