Poslovni forum Kako poslovati u Norveškoj

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_162650075.jpg

Poslovni forum Kako poslovati s Norveškom održan je 25. travnja 2017. godine u HGK, koji je dio programa zajedničkih aktivnosti koje u partnerstvu provode HGK i organizacija Innovation Norway u okviru studije Poslovni razvoj u Hrvatskoj. Na forumu je sudjelovalo više od 70 gospodarstvenika koji su se upoznali s uvjetima poslovanja na norveškom tržištu te financijskim mehanizmima Europskoga gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.

"Postoji značajan potencijal za povećanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Norveške, koja je lani dosegnula 76,2 milijuna eura razmjene, a tome mogu pridonijeti i Hrvatskoj odobrena sredstava iz financijskih mehanizama Europskoga gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške", istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić na poslovnom forumu Kako poslovati u Norveškoj, održanom 25. travnja u HGK. Kramarić je dodao da su osobito perspektivna područja suradnje dviju zemalja u brodogradnji, energetici, turizmu te u područjima definiranima Strategijom pametne specijalizacije.
 
"Financijski mehanizmi EGP-a i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014. do 2021. godine iznose 2,8 milijardi eura, a dio tih sredstava koristit će i Hrvatska kao članica tog prostora, dok su pregovori o područjima razvoja započeli prošli mjesec", istaknuo je zamjenik veleposlanice Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Endre Wiese Vigeland.
 
"Suradnju Hrvatske i Norveške potrebno je podići na višu razinu te osnažiti političke, kulturne i gospodarske veze", istaknuo je državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac. "Hrvatska kao članica Europskoga gospodarskog prostora uz još 15 zemalja EU iskoristila je 9,6 milijuna eura sredstava financijskih mehanizama EGP za razdoblje 2009. – 2014. godine u području socijalnih programa te jačanja razvoja civilnog društva. Za razdoblje od 2014. – 2021. godine Hrvatska će moći koristiti 103,4 milijuna eura od čega norveški doprinos iznosi 46,6 milijuna eura ", istaknuo je Žunac. Hrvatskoj su sredstva zanimljiva za razvoj infrastrukture, a Norveška želi poticati i usavršavanje dodatnih radnih vještina, prekvalifikacija itd. Razgovori su u vezi korištenja sredstava počeli 21. ožujka 2017. godine.
 
"Potencijal unaprjeđivanja gospodarskih odnosa s Norveškom osobito je značajan u područjima brodogradnje, energetike, turizma s posebnim naglaskom na zdravstveni turizam, telekomunikacija, metaloprerađivačke industrije, poljoprivrede i prehrambenom sektoru, kemijske industrije, marikulture, drvne industrije itd.", istaknula je voditeljica Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju Sektora za međunarodne poslove i EU Ines Obradović. "Ukupni izvoz iz Hrvatske u Norvešku u 2016. godini iznosio je 55,9 milijuna eura, dok je ukupni uvoz u Hrvatsku iz Norveške bio 20,3 milijuna eura. Od 1993. godine do kraja 2016. godine, Norveška se, s iznosom ulaganja od 220,7 milijuna eura, nalazi na 19. mjestu najvećih ulagača u Hrvatsku, dok se u ukupnim ulaganjima iz Hrvatske u inozemstvo Norveška nalazi na 32. mjestu", napomenula je Obradović.
 
Iz Hrvatske su se u Norvešku u 2016. najviše izvozili električni transformatori, ribarski brodovi i ostala plovila za prijevoz robe i putnika, konstrukcije i dijelovi konstrukcija, a uvozili putnički i izletnički brodovi, trajekti, teretni brodovi, sisaljke za tekućine, ploče, pultovi i ostali nosači, strojevi i mehanički uređaji s vlastitom funkcijom. Hrvatsku je lani posjetilo 142.647 norveških turista, što je povećanje od 15,6% u usporedbi s 2015. godinom. Ostvarili su 889.642 noćenja, što je povećanje za 19,3%.
 
Posebni savjetnik agencije Innovation Norway Erik B. Wiken napomenuo je kako su Strategijom inovativnog razvoja Norveške definirani prioriteti jačanja konkurentskih prednosti, rasta broja novih tvrtki, jačanje poduzetništva, stvaranje jakoga nacionalnog branda te razvoj kompetencija. Osobito su važna područja brodogradnje i pomorskih konstrukcija, opreme za akvakulturu, pomorskog inženjeringa, a i programi iz obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i zelene tehnologije, naftne i plinske industrije itd.
 
Voditelj komunikacija GCE Blue Maritime Cluster Frank S. Emblem hrvatskim je gospodarstvenicima predstavio Klaster pomorstva s dugom tradicijom, koji čine tvrtke brodogradnje, proizvođača opreme za brodove, brodarskog dizajna itd. Milivoj Peruzović, direktor tvrtke Adria Winch predstavio je uspješnu hrvatsku tvrtku koja od 2006. godine postiže zapažene međunarodne rezultate i prenio je svoja iskustva o poslovanju na norveškom tržištu.
 
Poslovni forum dio je programa zajedničkih aktivnosti koje u partnerstvu provode HGK i organizacija Innovation Norway u okviru studije Poslovni razvoj u Hrvatskoj, za koju su lani u srpnju odobrena sredstava Bilateralnog fonda financijskog mehanizma Europskoga gospodarskog prostora. Na forumu je sudjelovalo više od 70 gospodarstvenika koji su se upoznali s uvjetima poslovanja na norveškom tržištu te financijskim mehanizmima Europskoga gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.
 
(HGK)
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz