"Poslovni anđeli" otvorili ured u zabočkom dvorcu Bračak

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/WBAF u Zaboku.jpg

U dvorcu Bračak u Zaboku djeluje Ured Svjetskoga investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF), koji će okupljati "poslovne anđele" s područja cijele Europske unije. WBAF je međunarodna organizacija koja pomaže novim tvrtkama u financiranju njihovih poslovnih pothvata

U dvorcu Bračak u Zaboku od ponedjeljka djeluje Ured Svjetskoga investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF), koji će okupljati "poslovne anđele" s područja cijele Europske unije. Uredom će upravljati Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, a predsjednik Upravnog odbora WBAF-ova ureda je župan Željko Kolar.

Uspostavom ureda, Krapinsko-zagorska županija postala je dio svjetske financijske i poslovne mreže kojoj je cilj olakšati pristup kapitalu za poduzetnike početnike i poduzetnike u intenzivnoj fazi rasta, rečeno je na otvorenju.

WBAF je međunarodna organizacija koja pomaže novim tvrtkama u financiranju njihovih poslovnih pothvata, a ljudi koji unutar nje djeluju nazivaju se poslovnim anđelima.

Predsjednik WBAF-a Baybars Altuntas uspješan je poduzetnik, poslovni anđeo te zvijezda turske verzije poduzetničkog reality showa Shark Tanka. Ujedno je i potpredsjednik Europske trgovinske asocijacije za poslovne anđele te svjetski ambasador poduzetništva za Tursku i zemlje Balkana. Altuntas je na otvorenju ureda rekao da je prošle godine u Europi 340 tisuća poslovnih anđela u start-upove uložilo 9,8 milijardi eura. Dodao je da se za ured u manjoj državi odlučio gledajući finale Svjetskog nogometnog prvenstva u kojem je igrala "mala" Hrvatska. "Nije važno koliko je zemlja velika, već koliko je velik san", poručio je predsjednik WBAF-a.

Župan Kolar istaknuo je da je Krapinsko-zagorska županija bila odmah spremna u Zagorju ponuditi sve potrebne uvjete za otvaranje WBAF-ova ureda.

Nacionalna direktorica WBAF-ova ureda i zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša dodala je da je prepoznata otvorenost Krapinsko- zagorske županije prema novim idejama.

U Zaboku je bio i makedonski ministar bez portfelja zadužen za investicije Zoran Sapurić, koji se nada otvaranju regionalnog ureda i u Skopju. On je, zajedno s ministrom inovacija i poduzetništva Republike Kosovo Besimom Beqajem i ministrom razvoja Republike Gane Ibrahimom Mohammedom Awalom te potpredsjednikom Hrvatskog sabora Sinišom Hajdašom Dončićem sudjelovao na ministarskom panelu "Globalna suradnja na olakšavanju pristupa međunarodnim izvorima financiranja za poduzetnike početnike i poduzetnike u intenzivnoj fazi rasta".

Otvaranje WBAF-ova Ureda u Zaboku poduprla je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja će u utorak u Zagrebu primiti WBAF-ovo izaslanstvo.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike