Hrvatskoj status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože goveda

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/goveda za eu.jpg

Hrvatska je dobila status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože goveda te za nju više nema ograničenja u prometu goveda unutar Europske unije (EU). Tako je jednoglasno odlučeno na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje.

Hrvatska je dobila status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože goveda (BKK) te za nju više nema ograničenja u prometu goveda unutar Europske unije (EU), izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede. Tako je jednoglasno odlučeno na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, kaže se u priopćenju.

Podsjećaju da je zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti, Hrvatska 2016. počela s preventivnim cijepljenjem goveda. Tijekom 2016. cijepljeno je 432.145 goveda, a 2017. godine 468.574 grla, navode iz resornog ministarstva.

Nakon uspješno provedene dvogodišnje kampanje cijepljenja, a na temelju epidemiološke situacije donesena je odluka o prestanku cijepljenja od 1. siječnja 2018., u svrhu vraćanja statusa zemlje slobodne od BKK. Tijekom 2018. u Hrvatskoj se provodilo sveobuhvatno nadziranje BKK kojim je dokazano da na području Hrvatske nema cirkulacije virusa BKK.

Na temelju tih rezultata Hrvatska je zatražila od EK-a ukidanje svih ograničenja u prometu goveda što je Komisija i priznala usvajanjem izmjene odluka koja je danas stupila na snagu. "Preventivnim cijepljenjem goveda u Hrvatskoj i provođenjem mjera sprečavanja pojave i širenja bolesti spasili smo hrvatsko i europsko govedarstvo scenarija koji je teško i zamisliti", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Danas, dvije i pol godine nakon prvog cijepljenja, kako je rekao, i službeno smo zemlja slobodna od bolesti kvrgave kože goveda i više nema nikakvih ograničenja za promet naših goveda unutar EU-a.

Tolušić napominje kako su zbog cijepljenja naši uzgajivači goveda pretrpjeli znatne štete koje smo im nadoknađene u iznosu od 43,5 milijuna kuna. "Za oporavak sektora osmislili smo i dodatne mjere kojima u iduće tri godine sa 195 milijuna kuna potpomažemo uzgoj 65.000 junica na našim farmama", kazao je Tolušić.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u akcijama cijepljenja i praćenja goveda u posljednje dvije i pol godine, a stočarima je zahvalio na strpljenju, suradnji i odlučnosti da se unatoč velikim izazovima nastave baviti uzgojem goveda i mljekarstvom.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz