Plenković u Bakuu o jačanju gospodarske suradnje

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh i azerbajdžan.jfif

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim razgovarao o povećanju prisutnosti hrvatskih tvrtki na tržištu te zemlje. Razgovaralo se o jačanju gospodarske suradnje, širenju poslovanja hrvatskih tvrtki na tržištu Azerbajdžana, posebno na području ICT-a, farmaceutike i prehrambene industrije.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim razgovarao o povećanju prisutnosti hrvatskih tvrtki na tržištu te zemlje, o posredovanju Europske unije radi postizanja mirovnog dogovora s Armenijom i hrvatskoj pomoći u razminiranju Azerbajdžana.

Plenković je jednodnevni posjet započeo sastankom s Alijevim u njegovoj rezidenciji nekoliko desetaka kilometara od Bakua.

Dvojica čelnika su razgovarali o jačanju gospodarske suradnje, širenju poslovanja hrvatskih tvrtki na tržištu Azerbajdžana, posebno na području ICT-a, farmaceutike i prehrambene industrije. U Baku je doputovao i ministar gospodarstva Davor Filipović.

Plenković je naglasio kako je Azerbajdžan strateški važan za Hrvatsku jer više od 90 posto nafte uvozi iz te zemlje. Dvije države 2013. su stoga pokrenule strateško partnerstvo, a Alijev je prije pet godina bio u Zagrebu.

Plenković mu je u ponedjeljak ponudio hrvatsku ekspertizu u razminiranju.

„Njihova je procjena da sad na svom teritoriju imaju milijun mina, slično procjeni Ujedinjenih naroda u  Hrvatskoj 1995./1996. godine”, rekao je novinarima hrvatski premijer, prvi u službenom posjetu Azerbejdžanu.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz