Pčelarstvo dohodovna izvozna grana poljoprivrede

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_190625969.jpg

Pčelarstvo se godinama smatra jednom od relativno uređenih i dohodovnih izvoznih grana hrvatske poljoprivrede i domaći med se pretežito izvozio diljem Europske unije.

Pčelarstvo se godinama smatra jednom od relativno uređenih i dohodovnih izvoznih grana hrvatske poljoprivrede, i to unatoč tomu što se domaći med pretežito izvozio u bačvama diljem Europske unije, gdje su ga miješali s lošijim te prepakiravali i na tržište plasirali kao svoj.

Izvoz meda u bačvama i dalje ide, kako kaže Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, iako se pčelari godinama bore za to da se naš med brendira, a kao najsvježiji primjer navodi kako kvalitetan slavonski med Talijani, otkupljuju od naših pčelara i prodaju kao svoj ekološki.

Stojanović ističe kako je slavonski med najkvalitetniji, a da mu je otkupna cijena najniža u Hrvatskoj.

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, kaže kako se očekuje da će i ove godine doći do porasta izvoza.

- Primjerice, prošle je godine izvezeno 400 tona u vrijednosti 1.801.479 eura, a godinu prije, 2014., samo 196 tona u vrijednosti 869.614 eura. Ono što je ovdje važno istaknuti jest da je naš med i dalje na visokoj kvaliteti, izvozna mu je cijena u prosjeku oko 4,5 eura po kilogramu, a najjača izvozna tržišta su i dalje Njemačka, Italija, Slovenija i Bosna i Hercegovina - kaže Nad.

(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz