Istarski pršut krenuo u osvajanje tržišta EU

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_67707433_cr.jpg

Pazinska mesoprerađivačka tvrtka Pisinium tijekom ove će godine izvesti u Italiju tisuću komada ovog zaštićenog istarskog pršuta, a interes za uvoz istarskog pršuta pokazali su i kupci iz drugih europskih zemalja.

Pazinska mesoprerađivačka tvrtka Pisinium, koja u svom sastavu ima i pršutanu koja je jedna od šest proizvođača zaštićenog istarskog pršuta s oznakom izvornosti, tijekom ove će godine izvesti u Italiju tisuću komada ovog zaštićenog istarskog pršuta, a na nedavnom sajmu pršuta i drugih prehrambenih proizvoda Cibus u Parmi, interes za uvoz istarskog pršuta pokazali su i kupci iz drugih europskih zemalja.

Kako saznajemo od vlasnika i direktora Pisiniuma Josipa Hreljaka, te njegovog voditelja prodaje i izvoza Žarka Vodopije, ova je pazinska tvrtka na lanjskom sajmu prehrane Anuga u njemačkom Koelnu uspostavila kontakt s talijanskom tvrtkom Prosciutttificio DOK Dall'Ava, iz talijanskog San Danielea. Ova se talijanska tvrtka bavi proizvodnjom zaštićenog i svjetski poznatog pršuta San Daniele, ali se također bavi i distribucijom pršuta zaštićenih oznakama izvornosti iz drugih europskih zemalja, primjerice Mađarske i Španjolske, pa je njezin vlasnik Carlo Dall'Ava, nakon što ga je u Koelnu kušao, izrazio želju da i ovaj istarski pršut iz Pazina ima u paleti europskih delicija koje nudi svojim kupcima.

Na sajmu u Koelnu dogovoreno je da će pazinski Pisinium preko tvrtke Dall'ava kao ekskluzivnog zastupnika za talijansko tržište plasirati tisuću svojih pršuta s oznakom izvornosti tijekom 2016. godine, te određenu količinu drugih svojih proizvoda: suhe istarske kobasice, istarske kobasice s tartufima, paštete od pršuta i tartufa, istarskog žlomprta, istarske pancete i buđole. Veliki plus za talijanskog partnera bio je i u tome što Pisiniumovi proizvodi iz palete tipičnih, odnosno tradicijskih istarskih proizvoda, ne sadrže nitrite niti ikakve duge dodatke s tzv. "E-oznakama".

Dio dogovorene poslovne suradnje je i zajednički nastup na prehrambenom sajmu Cibus u Parmi, s kojeg su se Hreljak i Vodopija upravo vratili s izvanrednim dojmovima i oduševljeni perspektivama koje su im se otvorile. Zanimljivo je da su se na cijelom sajmu u Parmi, najvećem i najuglednijem sajmu pršuta u Italiji, a možda i šire, samo na štandu tvrtke Dall'ava pršuti rezali za obične posjetitelje (druge su ih tvrtke rezale samo u separeima za poslovne partnere), tako da je uz druge pršute koje distribuira ova talijanska tvrtka, veći broj ljudi mogao degustirati i Pisiniumov istarski pršut.

(Glas Istre)
 

Pisane vijesti