Paška sirana izvozi oko 15 posto proizvodnje

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_n78428158_cr.jpg

Paška sirana izvozi oko 15 posto proizvodnje u SAD, Švedsku, Francusku, Austriju, Sloveniju, Veliku Britaniju i Njemačku, a priprema se izvoz i u Irsku. Plan je u narednih pet godina imati udjel izvoza u ukupnim prihodima od 30 posto.

Vlasnici sirane su sadašnji i bivši radnici, a veće pakete dionica imaju tri obitelji. Trenutačno je u Paškoj sirani zaposleno 85 ljudi. Prošle godine uprihodila je oko 55 milijuna kuna i ostvarila dobit od 1,5 milijun kuna.

“Radimo na izvozu i, ako bude potrebno, uvećat ćemo kapacitet na 800 tona. Izvozimo oko 15 posto proizvodnje u SAD, Švedsku, Francusku, Austriju, Sloveniju, Veliku Britaniju i Njemačku, a pripremamo izvoz u Irsku. Naš plan je u narednih pet godina imati udjel izvoza u ukupnim prihodima od 30 posto. U SAD-u također prodajemo Paški sir, a tržište smo probili s Dalmatincem koji se u količinama izravnao s Paškim. Jako nam se dobro razvija posao i na švedskom tržištu”, otkriva Damir Pernar.

Paška sirana godišnje proizvede oko 600 tona sira. Na tržište plasira desetak vrsta sireva.

“Paški sir je najcjenjeniji hrvatski sir, proizveden od mlijeka paške ovce. Kao naš najpoznatiji sir, u našoj proizvodnji je zastupljen s nešto više od 100 tona. To je značajan udjel u proizvodnji s obzirom na ograničenu laktaciju od sredine siječnja do početka lipnja. Kad je riječ o paškom siru, ove godine očekujemo odličnu godinu; ona je klimatski izuzetno povoljna za dobivanje veće količine izuzetno kvalitetnog mlijeka od paških ovaca”, kaže direktor Paške sirane. Ostali asortiman sireva proizvodi se od ovčjeg i kravljeg ili miješanog mlijeka.

(Privredni vjesnik)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz