Orijentacija na izvoz osnažila prerađivačku industriju

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_259744709_cr.jpg

Prerađivačka industrija u Krapinsko-zagorskoj županiji je unatoč slomu opstala, a dodatno ju je osnažila orijentacija na izvoz. 32,9 posto ukupnih prihoda županija ostvaruje izvozom.


Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je, na panel diskusiji u sklopu Poslovnog uzleta grada Zlatara, da je jedna od specifičnosti ove županije činjenica da je prerađivačka industrija ovdje unatoč slomu opstala, a dodatno su je osnažili orijentiranjem na izvoz – 32,9 posto ukupnih prihoda županija ostvaruje upravo izvozom.
 
U drugoj se polovici 2013. godine počela osjećati promjena na bolje do koje je dovela sinergija rada države i županije. Programima Vlade Republike Hrvatske uložilo se u cestovnu infrastrukturu, kao i što nepovratnim sredstvima i povoljnim kamatnim stopama oživilo lokalno gospodarstvo.
 
Jedna od prednosti za takvo što ulazak je Hrvatske u Europsku Uniju, što je za posljedicu ima i mogućnost velikih investicija u komunalnu infrastrukturu te širenje tržišta. „Županija smo koja bilježi 3,5 posto rasta zaposlenosti, dok broj poduzetnika raste za oko pet posto. Smanjeni su gubitci i plaće su porasle za 6,5 posto.“, kaže.
 
Iako su se ranijih godina bilježili negativni gospodarski trendovi, sada možemo govoriti o oporavku i porastu investicijskog kapitala, istaknuo je župan Krapinsko zagorske županije.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz