Oporavak robne razmjene s Italijom, izvoz rastao za 30 posto

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH i Italija.jfif

Za prva dva mjeseca ove godine s Italijom bilježimo rast od 30 posto izvoza u Italiju i rast od 37 posto uvoza iz Italije u Hrvatsku. Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman i talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Luigi Di Maio potpisali su Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva te će time Hrvatska i Italija učvrstiti suradnju u domenama zaštite morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih resursa.

„Dobri temelji mogu preživjeti sve. Tako vidim odnos između Hrvatske i Italije u poslovanju. U 2020. smo svjedočili jačem padu gospodarske suradnje zbog pandemije, no kada pogledamo brojke sada, to je već druga priča,” rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na gospodarskom forumu koji se u utorak održao u Rimu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Talijanskog ureda za vanjsku trgovinu (ITA), na kojem je sudjelovalo više od 90 hrvatskih i talijanskih tvrtki, održanom u sklopu petog sastanka Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije.

Naime, za prva dva mjeseca ove godine s Italijom bilježimo rast od 30 posto izvoza u Italiju i rast od 37 posto uvoza iz Italije u Hrvatsku. Burilović je istaknuo da su najveći doprinos dosadašnjoj suradnji prije pandemije bile talijanske investicije u proizvodne kapacitete unutar Hrvatske, koje su kreirale nove konkurentne izvozne proizvode unutar naših granica.

Burilović se osvrnuo i na odličnu suradnju HGK s talijanskim partnerima na Interreg projektu InnovaMare za održivost Jadranskog mora, zajedničkog prirodnog resursa o kojem ovisi veliki broj tvrtki i radnih mjesta. Njegovu važnost potvrdio je i ovaj susret budući da je povodom posjeta korištenje resursa u Jadranskom moru bila jedna od tema sastanka ministara, o čemu je na forumu izvijestio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Naime, ministri su potpisali Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva te će time Hrvatska i Italija učvrstiti suradnju u domenama zaštite morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih resursa.

Talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Luigi Di Maio izrazio je zadovoljstvo što se forum odvija i povodom 30 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije. Osvrnuo se i na put rasta gospodarske suradnje prije pandemije, na koji se sad vraćamo.

„Vjerujemo da se novi izazovi s kojima se suočavamo mogu prebroditi zajedničkim djelovanjem poput ovoga. Kada postoji balans u trgovinskim odnosima, to je jako dobar početak, a postoji i interes talijanskih tvrtki za ulaganja u Hrvatsku,“ rekao je predsjednik ITA-e Carlo Ferro.

Na panelu o perspektivama hrvatskog i talijanskog IT-ja uz moderiranje potpredsjednika HGK Tomislava Radoša sudjelovale su tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Span, Poslovna Inteligencija, Asseco SEE, M Plus Croatia i Infobip.

U pogledu poslovnih potencijala s Italijom iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, vodećeg hrvatskog izvoznika znanja, kažu da su posebno zainteresirani za suradnju u području inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja koja omogućuju digitalnu transformaciju društva i industrija, posebice u domeni eZdravstva,

Poslovanje Infobipa talijanskim tvrtkama i institucijama predstavio je Boris Pogačnik. "U Italiji smo prisutni od 2017. s uredom u Milanu te surađujemo s bankama, industrijom osiguranja i modnom industrijom", rekao je Pogačnik.

M Plus Grupa, dinamična hrvatska kompanija koja je u posljednjih nekoliko godina ostvarila značajan rast te postala vodeći pružatelj BPTO usluga u Europi, vidi veliki potencijal za daljnji razvoj partnerstva s talijanskim kompanijama. Kao tvrtka koja uspješno integrira dinamične industrije kontaktnog centra, informacijskih tehnologija i usluge zapošljavanja, nudi tailor made rješenja vodećim globalnim kompanijama i njihovim korisnicima diljem svijeta.

Uz panel o IT-ju i digitalizaciji, u sklopu gospodarskog foruma održan je i panel na temu industrijskih procesa i prerade hrane, u kojem su sudjelovali i predstavnici Zvijezde Plus i Podravke te panel na temu infrastrukture i mobilnosti, gdje je svoje poslovanje predstavio i AD Plastik, koji je na forumu sudjelovao s ciljem jačanja suradnje s talijanskom automobilskom industrijom. Inače, početkom ove godine ugovorili su nove poslove sa Stellantis Grupom za europsko tržište vrijedne 71,5 milijuna eura.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz