Ogroman potencijal za gospodarsku suradnju s Izraelom

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Potencijal za poboljšanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Izraela je ogroman u brojnim sektorima, od obrambene i poljoprivredne industrije do turizma i IT sektora.

Potencijal za poboljšanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Izraela je ogroman u brojnim sektorima, od obrambene i poljoprivredne industrije do turizma i IT sektora, istaknuo je u utorak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na radnom doručku s izraelskim gospodarskim izaslanstvom.

Hrvatska i Izrael dvije su prijateljske zemlje s odličnim političkim odnosima, ali ne možemo biti zadovoljni s ekonomskom suradnjom koja je prošle godine iznosila tek 65 milijuna eura, kazao je Burilović.

Kako su izvijestili iz HGK, na sastanku je naglašena potreba da se osim periodičnih delegacija i sastanaka na visokom nivou suradnja spusti na nižu operativnu razinu putem sektorskih radnih skupina, predsjednika institucija i tvrtki. Takvim konkretnim pristupom više puta naglašavan potencijal moći će se zaista i realizirati, navodi se u priopćenju.

Predsjednik udruge proizvođača Izraela Shraga Brosh također je naglasio veliki potencijal za razvoj gospodarske suradnje. "Moramo razgovarati o tome kako da otključamo taj potencijal, kako da naše poduzetnike povežemo i uputimo jedne na druge, a upravo na institucijama je da popločaju put ka toj boljoj suradnji", kazao je.

Izrazio je žaljenje što je propuštena prilika za uspostavu bolje gospodarske suradnje odmah po osamostaljenju Hrvatske. "Ali bez obzira na to sada moramo raditi na tome učinimo što više možemo“, naglasio je Bosh te dodao kako je u Izraelu vrlo razvijena visokotehnološka industrija te se nada da će se nakon ovog sastanka uspostaviti izravni kontakt između gospodarstvenika.

Direktorica Udruge turističkih agencija Izraela Hanny Sobol kazala je kako Hrvatska nudi odličnu vrijednost za novac i nada se da će se turizam ubuduće ubrzano razvijati u oba smjera.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Izraela u 2017. godini je iznosila 65,6 milijuna eura, od čega 51,3 milijuna otpada na hrvatski izvoz, a tek 14,2 na uvoz iz Izraela. Nakon blagog pada gospodarskih odnosa u prošloj godini, ohrabruje porast od 35 posto u prvom kvartalu ove godine, navode iz HGK.

Hrvatska u Izrael najviše izvozi naftna ulja, cement, željezničke lokomotive i lijekove, a uvozi insekticide i pesticide, lijekove, uređaje za pohranu podataka i tiskarske boje.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike