Održan Švedsko-hrvatski gospodarski forum

Slika /slike 1/Graditeljstvo/P-FAH-H9295878.jpg

U suradnji sa Veleposlanstvom RH u Kraljevini Švedskoj, HGK je organizirala u Göteborgu Švedsko-hrvatski gospodarski forum na kojem su predstavljeni investicijski potencijali Republike Hrvatske i mogućnost unaprjeđenja gospodarskih odnosa s Kraljevinom Švedskom.

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Veleposlanstvom RH u Kraljevini Švedskoj, organizirala je 23. ožujka u Göteborgu Švedsko-hrvatski gospodarski forum u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Kraljevini Švedskoj.
 
„Nadamo se potpori hrvatske zajednice u Švedskoj u prijenosu novih trendova i znanja te u povezivanju hrvatskoga gospodarstva sa švedskim tržištem. Hrvatska i Švedska imaju veliku mogućnost unapređenja gospodarskih odnosa i nadam se da će na poslovnim razgovorima hrvatski i švedski gospodarstvenici sklopiti nove poslove“, istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
 
Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić istaknuo je da HGK prepoznaje potencijal hrvatskih tvrtki iz područja inženjeringa, građevinske industrije, prehrambene industrije te IT-a. „Švedska je ekonomski snažna članica Europske unije, stoga predstavlja velik potencijal za Republiku Hrvatsku, posebice u području inovativnosti te korištenja znanosti u razvoju novih proizvoda i u području uvođenja novih tehnologija u proizvodne procese“, kazao je Kramarić.
 
„Velik je problem nedostatak građevinskih jedinica u Göteborgu, stoga je ovo izvrsno tempiranje održavanja ovog foruma kako bi se i hrvatske tvrtke mogle uključiti u buduće projekte“, naglasila je generalna direktorica županije Vἂstra Gὂtaland Lisbeth Schultze.
 
„Već godinu dana prisutni smo na švedskom tržištu, a upravo danas potpisali smo novi ugovor s tvrtkom Tuve Bygg u vrijednosti od 15 milijuna kuna za izvođenje građevinskih radova“, izjavio je Zlatko Sirovec, generalni direktor tvrtke Tehnika d. d.
 
„Sutra iz Zagreba kreće Gredeljev vlak u Švedsku na promotivne vožnje za švedskog operatera. Riječ je trenutno o pregovorima za pet vlakova, dok naručitelj potražuje ukupno 50 vlakova, vrijednosti od pet milijuna eura po vlaku“, rekao je stečajni upravitelj TŽV-a Gredelj gospodin Pero Hrkač.
 
Stanislav Mucić, direktor i vlasnik tvrtke Mucić&Co., naglasio je da već posluju u Švedskoj i da su već prepoznati kao proizvođači montažnih armirano-betonskih elemenata, no da će današnji poslovni razgovori zasigurno rezultirati dobrim novim poslovima.
 
Na gospodarskom forumu predstavljen je investicijski potencijal Republike Hrvatske i mogućnost unaprjeđenja gospodarske suradnje s Kraljevinom Švedskom te su održani poslovni razgovori dvadesetak hrvatskih i pedesetak švedskih gospodarstvenika.
 
(Poslovni dnevnik)
 
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz