Održan Hrvatsko-tajvanski poslovni forum

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_280790978_cr.jpg

„Tajvan je ključni igrač u globalnim lancima vrijednosti. Ne iznenađuje da je u Aziji Tajvan 6. trgovinski partner Europske unije. EU je također najveći ulagač u Tajvan“, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić povodom Hrvatsko-tajvanskoga poslovnog foruma održanoga u HGK. Izaslanstvo Republike Kine (Tajvana) činile su tvrtke iz IT sektora te su na Forumu održani i individualni poslovni sastanci hrvatskih i tajvanskih tvrtki.

„Tajvan je ključni igrač u globalnim lancima vrijednosti. Ne iznenađuje da je u Aziji Tajvan 6. trgovinski partner Europske unije. EU je također najveći ulagač u Tajvan“, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić povodom Hrvatsko-tajvanskoga poslovnog foruma održanoga 21. svibnja 2019. godine u HGK.

Izaslanstvo Republike Kine (Tajvana) činile su tvrtke iz IT sektora te su na Forumu održani i individualni poslovni sastanci hrvatskih i tajvanskih tvrtki.

Barbarić je istaknuo da Hrvatska ima itekako što ponuditi po pitanju inovacija i IT industrije. Mnogi mladi inovatori ostavili su svoj trag i na izložbama i sajmovima inovacija koji se redovito održavaju u Tajvanu, a hrvatska IT industrija ima ambicije koje prelaze granice Hrvatske.

Predsjednica tajvanske organizacije CITA (Information Service Industry Association of R.O.C.) Yvonne Chiu istaknula je jaku IT industriju te fokus Tajvana na digitalizaciju i povezan svijet, uključujući i pametnu komunikaciju, zdravlje i općenito življenje. „Nadamo se jačoj suradnji i učenju jednih od drugih“, rekla je Chiu napomenuvši da su hrvatski inovatori u Tajvanu na dobrom glasu.

Dodatne mogućnosti za suradnju i razmjenu znanja mogu se razvijati u sektorima poput istraživanja i tehnologije, obrazovanja i kulture, okoliša, klimatskih promjena, prava intelektualnog vlasništva te standarda i normi. To su sektori u kojima EU dobro surađuje s Tajvanom.

(HGK)

Pisane vijesti | Događanja | Strana tržišta i prilike