Brodosplit predao polarni kruzer nizozemskom naručitelju

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/brodosplit i danci.jpg

Brodosplit je u četvrtak u splitskoj gradskoj luci predao naručitelju Oceanside Expeditionsu polarni kruzer, a nakon toga potpisan je ugovor o izgradnji još jednog takvog broda za tog nizozemskog naručitelja. Gradnja drugog broda bit će završena do listopada 2021. godine. Vrijednost ta dva broda premašuje 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto

Brodosplit je u četvrtak u splitskoj gradskoj luci predao naručitelju Oceanside Expeditionsu polarni kruzer, a nakon toga potpisan je ugovor o izgradnji još jednog takvog broda za tog nizozemskog naručitelja.

Gradnja drugog broda, kako je rečeno, bit će završena do listopada 2021. godine. Vrijednost ta dva broda premašuje 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto, priopćeno je iz Brodosplita.

Primopredaji broda nazočio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je rekao kako je taj brod trenutno najsofisticiraniji proizvod koji hrvatsko gospodarstvo može isporučiti u skladu s ugovornim obvezama.

"Bude li takav kontinuitet u gradnji brodova, u Hrvatskoj brodogradnja ima perspektivu i može se vratiti na grane kao nekad," istaknuo je Horvat. Po njegovim riječima, neće izostati državna jamstva i ubuduće kao se bude gradilo brodove kao što je to slučaj s danas isporučenim.

Današnjom isporukom broda, Vladi RH, kako je rečeno, bit će 'skinuto' 36 milijuna eura državnog jamstva, odobrenog za njegovu gradnju.

"Bude li ovo kontinuitet, rodi li se povjerenje između naručitelja i isporučitelja broda, onda ni Vlada RH nema razloga takve poslove ne pratiti državnim jamstvima," rekao je.
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao kako je današnja primopredaja polarnog kruzera izgrađenog u Brodosplitu pokazatelj da industrija u Splitu živi. "Kad je Brodosplitu dobro, dobro je i Splitu", poručio je Krstulović Opara.

Wijnand van Gessel, vlasnik nizozemske kompanije Oceanwide Expeditions, izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Brodosplitom i njegovim menadžmentom. Najavio je da će novi brod, o čijoj su izgradnji potpisali u četvrtak ugovor, nositi ime Janssonius, po slavnom nizozemskom kartografu iz 17. stoljeća Johannesu Janssoniusu.

(Hina)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz