Održan Hrvatsko-grčki poslovni forum

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Prošle je godine trgovinska razmjena između Grčke i Hrvatske iznosila 145 milijuna eura, pri čemu je hrvatski izvoz porastao za 13 posto, na gotovo 60 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se rast ukupne robne razmjene za 23 posto, na oko 87 milijuna eura.

Prošle je godine trgovinska razmjena između Grčke i Hrvatske iznosila 145 milijuna eura, pri čemu je hrvatski izvoz porastao za 13 posto, na gotovo 60 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se rast ukupne robne razmjene za 23 posto, na oko 87 milijuna eura, istaknuto je u četvrtak na Hrvatsko-grčkom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Tom je prigodom potpisan i Memorandum o razumijevanju između HGK i Atenske trgovinsko-industrijske komore, izvijestili su iz HGK.

U priopćenju prenose i izjavu potpredsjednika HGK za međunarodne poslove i EU Ivana Barbarića da su grčki investitori do sada u Hrvatsku uložili 33,8 milijuna eura, većinom u građevinske poslove, ali i kako zabrinjava podatak da nema niti jedne naše ozbiljnije investicije u Grčku.

Glavni tajnik Odjela za međunarodnu suradnju i gospodarske odnose Ministarstva vanjskih poslova Grčke Ioannis Brachos također ističe da treba sustavno raditi na poboljšanju gospodarskih odnosa kroz ovakve događaje.

Iz HGK u priopćenju prenose da je veleposlanik Grčke u Hrvatskoj Stavros Tsiepas pohvalio regionalnu suradnju, naglasivši da se mora raditi na tome da sve države regije koje nisu članice EU to što prije postanu.

Hrvatski izvoz u Grčku lani je iznosio gotovo 60 milijuna eura, a vrijednost uvoza iz Grčke dosegnula je 84,6 milijuna eura. Najvažniji grčki izvozni proizvodi u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom su obuća, agrumi i odjeća, dok hrvatske tvrtke u Grčku najviše izvoze šećer, željezni otpad, čarape, gnojiva i lijekove.

Područja s najviše potencijala za poboljšanje ekonomske suradnje su poljoprivreda, industrija hrane i pića, energetika, zaštita okoliša, brodogradnja, građevinarstvo i prometna infrastruktura. Naravno, tu je i turizam, ali i mogućnost za zajednički nastup hrvatskih i grčkih poslovnih partnera na trećim tržištima, napominju iz HGK.

Na skupu su poduzetnicima predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku i Grčku, a održani su i B2B razgovori predstavnika 18 hrvatskih i 14 grčkih kompanija iz područja poljoprivrede, prehrambene industrije i industrije pića, građevinske industrije, energetike i zaštite okoliša, prometa te industrije namještaja.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz