Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Japanom

Slika /slike 1/Financije/RH-Japan.jpg

Ministar financija Zdravko Marić i parlamentarni zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Kenji Yamada, u nazočnosti ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, potpisali su ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Japana.

Ministar financija Zdravko Marić i parlamentarni zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Kenji Yamada, u nazočnosti ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, potpisali su u petak ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Japana.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva financija objavljenom na njegovim internetski stranicama, ugovorom se postižu brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga te povećanje stupnja ukupne gospodarstvene aktivnosti obiju država.

Tako je primjerice definiran pojam rezidenta, te se izbjegava dvostruko oporezivanje hrvatskih rezidenata, ali i sprječava izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak, omogućuje se hrvatskim građevinskim i sličnim društvima da ne plaćaju porez na dobit u Japanu, ukoliko radovi traju kraće od 12 mjeseci, a hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim društvima koja obavljaju prijevoz robe između Hrvatske i Japana omogućuje se plaćanje poreza na ostvarenu dobit isključivo u Republici Hrvatskoj. Pri oporezivanju dividendi, kamata i naknada za autorska prava utvrđena je stopa poreza po odbitku od po pet posto.

Propisano je i da će hrvatska društva u Japanu imati isti status i pogodnosti kao i društva te države, a postupak zajedničkog dogovaranja predstavlja mogućnost da se o svakom problemu i nastalom ili prijetećem slučaju dvostrukog oporezivanja države direktno dogovaraju, bez sudjelovanja diplomatskih tijela, što će pridonijeti ubrzanju rješavanja problema.

Ministar Marić je kazao kako je riječ o važnom ugovoru za jačanje gospodarske suradnje. Japan je, kako je rekao, jedno od uzornih gospodarstava koga se može slijediti, a otkako je Hrvatska članica Europsku uniju (EU) mogućnosti za suradnju su povećane.

Yamada je istaknuo kako se nada da će sporazum doprinijeti jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja. Ove godine, kako je rekao, obilježava se 25 obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana i u tom kontekstu drago mu je što će sporazum postaviti temelje nove suradnje i jačanja gospodarskih odnosa. Izrazio je nadu da će, osim tune, i hrvatska vina biti sve prepoznatija u Japanu, kao i da će rasti broj japanskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj.

Nakon potpisivanja, ugovor mora potvrditi Hrvatski sabor donošenjem Zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Hrvatske i Japana o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

(Hina)
 



Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz