Od 3D digitalizatora do kosilice na daljinsko upravljanje

Slika /slike 1/Obrt/shutterstock_226428301_cr.jpg

Na ovogodišnjoj ARCA-i koja je održana od 15. do 18. listopada u Zagrebu, dodijeljene nagrade za najbolje inovacije mladim autorima.

Na ovogodišnjoj ARCA-i koja se održala od 15. do 18. listopada u Zagrebu, na kojoj je bio supokrovitelj sajma i suorganizator Dana inovativnih ideja, HGK je dodijelio i nagrade za najbolje inovacije mladih autora. 

Najuspješnijim mladim inovatorima proglašeni su Dejan Čurčić s inovacijom 3D digitalizator, Zlatko Dražić s kosilicom na daljinsko upravljanje i Goran Šincek koji je predstavio inovativne mobilne aplikacije.

"Hrvatska gospodarska komora želi potaknuti mlade ljudi na kreativnost i inovativnost te podići svijest o važnosti inovacija u društvu i većeg broja patentnih prijava koje iz godine u godinu padaju. Razvoj industrije temeljen na inovacijama jedini je pravi put", rekla je direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić koja je Dejanu Čurčiću u ime HGK uručila nagradu za najboljeg mladog inovatora. Nagrada je put na sajam inovacija iENA u vrijednosti od 1000 eura, koji se ove godine održava od 29. listopada do 1. studenog u Nürnbergu u Njemačkoj.

HGK inače suorganizira brojne sajmove inovacija u zemlji i inozemstvu, a samo ove godine sufinancirao je nastupe hrvatskih inovatora na sedam sajmova u Maleziji, Švicarskoj, Americi, Tajvanu, Njemačkoj, Engleskoj i Belgiji.

"Na upravo održanom sajmu inovacija INST u Tajvanu putem Inovacijske misije hrvatski inovativni poduzetnici imali su pedesetak B2B razgovora, jedna je tvrtka već sklopila i izvozni posao, a druge su u intenzivnim pregovorima“, rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju Gordana Pehnec Pavlović.

Izložba ARCA 2015 bila je posvećena mladima. U sklopu prezentacije i natjecanja mladih inovatora pod nazivom Dan inovativnih ideja učenici i studenti su predstavili svojih 14 inovativnih ideja, a svoje inovacije predstavile su i tvrtke, fakulteti, udruženja inovatora te pojedinci. 

(Privredni vjesnik)
 

Vijesti iz medija | Događanja