O mogućnostima suradnje hrvatskog privatnog sektora s Iranom

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Najzanimljivija područja suradnje su energetika, transport, prehrana, poljoprivreda, komunikacija i IT. Iran se sve više otvara prema tvrtkama u privatnom vlasništvu te je osobito zainteresiran za zajednički nastup iranskih i hrvatskih tvrtki.

U sklopu posjete Republici Hrvatskoj, ministra gospodarstva i financija Islamske Republike Iran Farhada Dejpasanda primio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Ministar Dejpasand posjetio je HGK kako bi razgovarao o mogućnosti suradnje hrvatskog privatnog sektora s Iranom budući da o razvoju međudržavnih odnosa u Zagrebu razgovara s nekoliko visokih dužnosnika Republike Hrvatske.

Ministar Dejpasand i predsjednik Burilović najzanimljivijam za razvoj suradnje istaknuli su područja energetike, transporta, prehrane, poljoprivrede, komunikacija i IT-a. Iran se sve više otvara prema tvrtkama u privatnom vlasništvu te je osobito zainteresiran za zajednički nastup iranskih i hrvatskih tvrtki. U tom smislu pozvane su Hrvatske tvrtke za ulazak ne samo na tržište Irana, već cijele regije koja broji 400 milijuna stanovnika.

Predsjednik Burilović naglasio je da je temelj suradnje međusobno poštivanje i uvažavanje dvaju zemalja. Iako su detektirane određene prepreke u međunarodnoj trgovini, očigledno je da suradnja postoji te da postoji interes s obje strane za razvoj te suradnje. HGK kao krovna institucija hrvatskog gospodarstva ostaje otvorena za sve inicijative koje će kao rezultat imati razvoj gospodarskih odnosa između dvije zemlje, a na obostranu korist, istaknuo je predsjednik Burilović.

(HGK)



Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz