Noa će s Kinezima razvijati i AI

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Hrvatska Noa i kineski Coosea potpisali su sporazum o strateškoj suradnji prilikom svečanog otvorenja Industrijskog parka Intelligent Terminal u gradu Yibinu. Noa i Coosea zajednički će sudjelovati na razvoju najnovijih tehnologija koje će implementirati u Noa televizore, pametne telefone i tablete te Noine gadgete s AI funkcijom.

Hrvatska Noa i kineski Coosea potpisali su sporazum o strateškoj suradnji prilikom svečanog otvorenja Industrijskog parka Intelligent Terminal u gradu Yibinu. Noa i Coosea zajednički će sudjelovati na razvoju najnovijih tehnologija koje će implementirati u Noa televizore, pametne telefone i tablete te Noine gadgete s AI funkcijom, kazuju iz Koprivnice. Noa je, poznato je, brend smartfona koprivničke tvrtke Hangar 18, i kako kazuje Mario Kralj, osnivač i direktor Hangara 18, u procesu je izdvajanja u samostalnu tvrtku s ciljem da se lakše i jednostavnije plasiraju Noa pametni telefoni na strana tržišta.

Oni se, naime, proizvode unazad četiri godine s temeljem hrvatske pameti, osmišljenog softvera i dizajna te kineskoj prozvodnji komponenti, kao i mnogi drugi smartfoni. Noa proizvodi su sad, kako tvrde u toj tvrtci, među top 5 brendova na svijetu prema kvaliteti i dostupnosti komponenti koje se ugrađuju u pametne uređaje.  Kineski, pak, Coosea Group s kojim će sada strateški surađivati, vodeći je proizvođač matičnih ploča i drugih komponenti za pametne uređaje, a Intelligent Terminal je novoizgrađeni industrijski park u njenom sklopu.

Mario Kralj napominje da će suradnja s Cooseom pridonijeti stabilnosti i sigurnosti ili pojednostavljeno kontroli nabave.  Coosea stoji u pozadini mnogih prozvođača pametnih elektroničkih uređaja, surađuje s više od 30 zemalja i strateški je partner tvrtke MediaTek Inc. i Samsung Electronics. Intelligent Terminal je moderna telekomunikacijska i istraživačka zona površine od 211 hektara s kompleksima površine 160.000 kvadrata.

Na nedavnom otvorenju kad je i potpisan sporazum prisustvovali su Liu Zhong Bo, ministar pokrajine Sečuan, i Chen KaiFeng prvi čovjek Coosee. Kralj im je tom prigodom darovao i dres hrvatske nogometne reprezentacije. Inače, koprivnička tvrtka Hangar 18 broji 150 zaposlenih, s tim da u Kini imaju tvrtku s jedanaest zaposlenih, plasiraju svoje mobitele na osam tržišta Europe te Rusiji, a do kraja godine planiraju se probiti na 12 tržišta. 

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike