Naši proizvođači maski usudili bi se iskoračiti i u Koreju

Slika /slike 1/Gospodarstvo/maskice...jpg

Iako je korona kriza dobrano uzdrmala globalno gospodarstvo, hrvatsko-korejski gospodarski odnosi će i u narednom razdoblju nezaustavljivo napredovati, rečeno je na 8. Hrvatsko-korejskom gospodarskom forumu. Tvrtka Splendor tekstil na hrvatsko-korejskom gospodarskom forumu predstavila svoj anticovid proizovd. Korejski Veleposlanik Kim Dong-chan naglasio je kako je 2018. bila velik iskorak u suradnji dviju zemalja zbog otvaranja hrvatskog veleposlanstva u Seulu.

Iako je korona kriza dobrano uzdrmala globalno gospodarstvo, hrvatsko-korejski gospodarski odnosi će i u narednom razdoblju nezaustavljivo napredovati, rečeno je na 8. hrvatsko-korejskom gospodarskom forumu koji se, naravno u online izdanju, održao u organizaciji Veleposlanstva Republike Koreje u Zagrebu i Hrvatske gospodarske komore.

Istaknuto je da je kvalitetna suradnja dvije zemlje vidljiva čak i uslijed pandemije jer su mnogi testovi za Covid-19, a i dobar dio ostale sofisticirane opreme koja se koristi u borbi protiv ove pandemije, upravo korejskom porijekla.

Korejski Veleposlanik Kim Dong-chan naglasio je kako je 2018. bila velik iskorak u suradnji dviju zemalja zbog otvaranja hrvatskog veleposlanstva u Seulu i prvoga leta aviokompanije Korean Air koji je direktno povezao dvije zemlje.

Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove, istaknuo je kako snaga hrvatske ekonomije ne leži u brojkama, već u inovacijama.
“Imamo jedinstvene proizvode i usluge te puno znanja koje možemo podijeliti u zajedničkim projektima i zajedno se natjecati na međunarodnoj razini”, kazao je Barbarić te dodao da su neki od takvih inovativnih proizvoda i zaštitne maske tvrtke Splendor.

Suzana Perčić, voditeljica razvoja, Splendor tekstila, je istaknula da je ova tvrtka u samo nekoliko mjeseci, uslijed nedostatka zaštitnih maski na tržištu, razvila sofisticirani i certificirani proizvod za prevenciju korone. “U međuvremenu smo naučili puno toga o tržištu, nije bilo lako ni jeftino, ali uspjeli smo. Kapacitet nam je četiri milijuna maski na mjesec koje imaju poseban troslojni filter koji filtrira 99,9 posto virusa“, navodi Perčić, dodavši kako, iako su načelno zainteresirani za izlazak na svako tržište, zasad im je fokus na Hrvatskoj i regiji.

Koreja je visoko tehnološka zemlja te tehnologiju, prvenstveno umjetnu inteligenciju, uvelike koriste i u borbi protiv korona virusa. No, po tom pitanju i Hrvatska ima što reći te je
Korejcima predstavljen digitalni asistent Andrija i njegova “sestra” Megi. Mislav Malenica, direktor tvrtke Mindsmiths koja je razvila Andriju, kazao je da Megi pomaže u liječenju kroničnih bolesnika, a primarno je fokusirana na krvni tlak.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz