Najviše šampanjca izvozimo u Nizozemsku

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_71718745_cr.jpg

Hrvatske pjenušce odlikuje kvaliteta i raznolikost, a njihova je kvaliteta prepoznata u svijetu što dokazuje i porast izvoza pjenušavih vina, kojih najviše izvozimo u Nizozemsku, potom Italiju i Crnu Goru, dok ih najviše uvozimo iz Njemačke, objavili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je u 2017. godini izvezla 324 hektolitara pjenušavih vina, u vrijednosti 748 tisuća eura, od čega najviše, 101 hektolitar šampanjca sa zaštićenom oznakom izvornosti. No, uvoz je znatno veći i lani je uvezeno 14 tisuća hektolitara pjenušavih vina, u vrijednosti više od 7,5 milijuna eura.

"Premda je uvoz veći, da je kvaliteta domaćih pjenušaca prepoznata u svijetu dokazuje porast izvoza", ističu iz HGK.

Po podacima koje iznose, u prvih devet mjeseci ove godine izvezli smo 205 hektolitara pjenušavih vina u vrijednosti 465 tisuća eura, dok je u istom radoblju lani izvezeno 158 hektolitara, u vrijednosti 350 tisuća eura.

"Hrvatski vinari kako u proizvodnji vina tako i u proizvodnji pjenušaca prate svjetske trendove te se broj proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj svake godine povećava. Hrvatske pjenušce odlikuje kvaliteta i raznolikost jer se, osim klasičnih internacionalnih sorti, rade i od autohtonih hrvatskih sorti vina poput terana, malvazije, plavac malog i graševine", kaže tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.

Da su hrvatski pjenušci u vrhu svjetskih trendova i kvalitete svjedoči i nemali broj medalja na svjetskim ocjenjivanjima vina, poput onih u Londonu i Parizu, ističe Barbarić.

Po podacima HGK, hrvatski vinari najviše šampanjca izvoze u Nizozemsku i lani je u tu zemlju izvezeno 69 hektolitara, u vrijednosti 282 tisuće eura. Nakon Nizozemske slijede Italija i Crna Gora, svaka s 32 izvezena hektolitra u prošloj godini, navodi se u priopćenju.

Najviše, pak, pjenušaca uvozimo iz Njemačke, u prošloj godini 4.000 hektolitara. Dobro prolazi i talijanski prosecco kojeg je lani uvezeno 2.000 hektolitara, ističu iz HGK.

Inače, u izvozu pjenušaca prednjače Italija, Francuska i Španjolska. Europska unija je u 2017. godini, po podacima Eurostata, izvezla 809 milijuna litara pjenušca, od čega je oko polovice otišlo u zemlje članice.

(Hina)



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz