Nagrađeni hrvatski maslinari i vinari predstavili svoje proizvode u Europskom parlamentu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/noćnjak2019..jpg

Tvrtka Misna vina i OPG Matijašić, pobjednici manifestacija Sabatina i Noćnjak, na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu europarlamentarcima su predstavili svoje nagrađeno vino i maslinovo ulje.

Tvrtka Misna vina i OPG Matijašić, pobjednici manifestacija Sabatina i Noćnjak, na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu europarlamentarcima su predstavili svoje nagrađeno vino i maslinovo ulje, priopćio je ured europarlamentarke Marijane Petir.

Vlado Babić, menadžer prodaje Misnih vina d.o.o. i Zlatko Matijašić, vlasnik OPG-a Matijašić, u utorak su u organizaciji ureda Marijane Petir europarlamentarcima predstavili svoje proizvode, šampionsko vino - Traminac ledeno vino 2009. i ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG-a Matijašić.

Petir je pokroviteljica Noćnjaka - Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, te Sabatine - Međunarodnog susreta vinara i vinogradara, koje organizira Zadružni savez Dalmacije.

Babić i Matijašić susreli su se i sa zastupnicima u Europskom parlamentu, članovima parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj - Esther Herranz Garciom, Herbertom Dorfmannom i Francom Bogovičem te im predstavili svoja šampionska vina i ulja, stoji u priopćenju.

Španjolska zastupnica Herranz Garcia izvjestiteljica je Europskog parlamenta za Regulativu o strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Govoreći o reformi istaknula je kako se u fokusu reforme nalaze kvaliteta, kompetitivnost i usmjerenost prema budućnosti.

Predsjednik Intergrupe Europskog parlamenta za vina i kvalitetnu hranu, talijanski zastupnik Herbert Dorfmann istaknuo je kako su vina i hrana također dio naše europske kulture. Kada je konkretno riječ o vinima, rekao je kako je vrlo važno imati oznake izvornosti.

Petir podsjeća da je za 'vinsku omotnicu' za razdoblje od 2019. do 2023. godine na EU razini osigurano 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje.

Kada je riječ o ulju, jedan od najvećih problema je njegovo patvorenje. Petir je nedavno Europskoj komisiji uputila i zahtjev da se provede istraživanje prevalencije patvorina maslinovog ulja na tržištu Unije u svim državama članicama, a koje bi uključivalo i pogrešno označavanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podsjeća se u priopćenju ureda zastupnice.

Na sastanku je sudjelovala i Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorica Udruženja vinara Makedonije. Ona je upoznala zastupnike s problemima s kojima se makedonski proizvođači i dalje susreću unatoč promjeni imena jer ih se onemogućava da dobiju zemljopisnu indikaciju pod imenom Makedonija što onemogućava plasman njihovih vina na tržište.

Šampioni Sabatine i Noćnjaka su tijekom dvodnevnog posjeta Europskom parlamentu u organizaciji Centra za razvoj i ulaganja posjetili i njemačka i francuska vinogorska područja.

(Hina)

 

Pisane vijesti