Ministri Ćorić i Giorgetti o jačanju gospodarske suradnje RH i Italije

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Razgovarano je o jačanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Italije, kao i potrebi pronalaska zajedničkih odgovora na razini EU na aktualne izazove poput rasta cijena energenata. Postoji interes tvrtki za suradnju, osobito malih i srednjih poduzeća, a prepoznat je i interes za suradnju na razvoju i uvođenju novih tehnologija kao što je vodik.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i talijanski ministar gospodarskog razvoja Giancarlo Giorgetti u utorak su u Zagrebu razgovarali o jačanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Italije, kao i potrebi pronalaska zajedničkih odgovora na razini EU na aktualne izazove poput rasta cijena energenata.

Kako je priopćeno iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, tema njihova sastanka bila je jačanje gospodarske suradnje dviju bliskih i prijateljskih zemalja. Pritom je s obje strane naglašeno da postoji interes tvrtki za suradnju, osobito malih i srednjih poduzeća te je najavljeno održavanje poslovnog foruma na proljeće u Rimu, u organizaciji gospodarskih komora dviju zemalja.

Imajući u vidu da je s pandemijom i posljedično prekinutim lancima opskrbe osviještena potreba ponovnog oživljavanja proizvodnje u Europi i vraćanja tvorničkih pogona iz dalekih zemalja, ministar Ćorić je istaknuo Hrvatsku kao atraktivnu i konkurentnu zemlju zahvaljujući blizini i dobroj povezanosti, izgrađenoj infrastrukturi, europskim standardima i cjenovno prihvatljivoj radnoj snazi.

U priopćenju se također navodi da je prepoznat interes za suradnju na razvoju i uvođenju novih tehnologija kao što je vodik.

Ministri su razgovarali i o potrebi pronalaska zajedničkih odgovora na razini Europske unije na aktualne izazove, poput rasta cijena energenata, jačanja konkurentnosti europskih proizvoda te državnih potpora i poticaja poduzećima na putu tranzicije prema digitalnom i zelenom gospodarstvu.

Sastanku su nazočili i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco te izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Talijanskoj Republici Jasen Mesić, zaključuje se u priopćenju.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike