Ministar Grlić Radman s predstavnicima hrvatskih tvrtki Hrvatsko-ruskog poslovnog kluba

Slika /slike 1/Gospodarstvo/mvep u Rusiji.jpg

Godine 2020. izvoz iz Hrvatske u Rusiju povećan za 16,2 posto u odnosu na 2019. godinu i iznosio je 201,7 milijuna dolara. Za prošlu godinu očekuje dodatan rast od otprilike 25 posto u odnosu na godinu prije. 

Ministar Grlić Radman posjet Moskvi započeo je susretom s predstavnicima hrvatskih tvrtki, članicama Hrvatsko-ruskog poslovnog kluba.

Hrvatska se ove godine nada rekordnom broju ruskih turista, a prošle je zabilježena najveća robna razmjena u posljednjih nekoliko godina, rečeno je u ponedjeljak na početku posjeta hrvatskog ministra Grlića Radmana Moskvi.

Hrvatski šef diplomacije u ponedjeljak je u uzvratnom posjetu Moskvi gdje će se susresti s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom koji je u prosincu 2020. boravio u Zagrebu. "To što posjet počinje ovim segmentom jasno pokazuje što gospodarstvo znači za hrvatsko-ruske odnose”, rekao je hrvatski veleposlanik u Rusiji Tomislav Car na sjednici na kojoj su sudjelovali predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice i desetak hrvatskih i ruskih tvrtki. 

Ministar Grlić Radman je tom prigodom kazao kako je 2020. godine izvoz iz Hrvatske u Rusiju povećan za 16,2 posto u odnosu na 2019. godinu i iznosio je 201,7 milijuna dolara. Za prošlu godinu očekuje dodatan rast od otprilike 25 posto u odnosu na godinu prije. 

"Naši podaci i statistike kada govorimo o prvih 10 mjeseci 2021. pokazuju da će to biti godina s najvećom robnom razmjenom u zadnjih nekoliko godina”, rekao je ministar, najavivši pritom hrvatsko-gospodarski forum koji će se ove godine održati u nekoliko ruskih gradova.

Hrvatska s Rusijom bilježi trgovinski deficit „koji je neizbježan sa zemljom bogatom energentima kao što je Rusija, ne samo za nas, nego i za gotovo sve države svijeta”, kazao je hrvatski šef diplomacije. Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatsku prošle godine posjetilo čak 145 tisuća ruskih turista koji su ostvarili 800 tisuća noćenja. 

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Rusiji Rajko Ružička rekao je kako je to rezultat brzog otvaranja Hrvatske za ruske turiste izdavanjem viza koje je krenulo već 1. travnja, što tada „nije radio nitko od konkurenata u Europskoj uniji”. Ključno je bilo i što je Hrvatska među prvima počela priznavati rusko cjepivo Sputnjik V, dodao je.

Ove godine očekujemo daljnji rast, ja se nadam da bi ova godina mogla biti rekordna, odnosno negdje oko 200 tisuća ruskih gostij, rekao je Ružička.

Ministar Grlić Radman se kasnije u ponedjeljak sastaje s ruskim ministrom Sergejom Lavrovom i mitropolitom Ruske Pravoslavne Crkve Hilarionom, a potom sudjeluje na neformalnom sastanku Rusko-hrvatskog društva prijateljstva.

(Hina/MVEP)

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz