Ministar Grlić Radman u radnom posjetu u Argentinskoj Republici

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH u Argentini.jpg

Ministar Gordan Grlić Radman je razgovarao s ministricom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentine Dianom Mondino o energetskoj suradnji i o tome kako unaprijediti trgovinsku suradnju te je pripremljeno nekoliko sporazuma, među kojima je i sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Hrvati u Argentini predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje u Hrvatsku, kazao je u utorak u Buenos Airesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman sastao se s ministricom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentine Dianom Mondino, a razgovarali su i o tome „kako sklopiti neki sporazum vezan uz tržište rada“, kazao je novinarima nakon sastanka šef hrvatske diplomacije.

Grlić Radman je napomenuo kako je Hrvata na južnoameričkom kontinentu najviše u Argentini te da 300 tisuća stanovnika te zemlje vuče podrijetlo iz Hrvatske.

„Tu je veliki biološki bazen i veliki potencijal ili povratka ili useljenja, ovisno koja generacija“, kazao je hrvatski šef diplomacije. Dodao je da se „već puno liječnika uselilo u Hrvatsku koji su podrijetlom Hrvati“.

S Mondino je razgovarao i o energetskoj suradnji. Argentina se, kazao je Grlić Radman, želi pozicionirati na europskom tržištu po pitanju izvoza nafte, litija i plina, uključujući izvoz ukapljenog plina putem LNG terminala na Krku.

„Važno je za Argentinu pronaći određene prihvatne luke, a među njima je svakako Rijeka pa smo i u tom smislu razmijenili određena iskustva i mišljenja“, kazao je Grlić Radman.

On je dodao da je s argentinskom kolegicom razgovarao i o tome kako unaprijediti trgovinsku suradnju te rekao da je pripremljeno nekoliko sporazuma, među kojima je i sporazum o  izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je u trodnevnom radnom posjetu Argentini koji završava u srijedu.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz