Milanović ponudio Egiptu hrvatsko znanje u turizmu, obrambene proizvode i luke

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH i Egipat.jfif

Predsjednik Zoran Milanović ponudio je u ponedjeljak egipatskom kolegi Abdelu Fatahu El-Sisiju hrvatsku stručnost u turizmu, obrambene proizvode i pristup europskom tržištu pomoću hrvatskih luka, a on je odgovorio pozivom hrvatskim tvrtkama na ulaganja u egipatski energetski sustav.

Predsjednik Zoran Milanović ponudio je u ponedjeljak egipatskom kolegi Abdelu Fatahu El-Sisiju hrvatsku stručnost u turizmu, obrambene proizvode i pristup europskom tržištu pomoću hrvatskih luka, a on je odgovorio pozivom hrvatskim tvrtkama na ulaganja u egipatski energetski sustav.

Dvojica predsjednika na početku obraćanja medijima, nakon dugog razgovora u predsjedničkoj palači u Heliopolisu, izrazili su sućut Siriji i Turskoj koje je u ponedjeljak pogodio razoran potres. Milanović je rekao kako je Hrvatska i dalje posebno osjetljiva po tom pitanju jer je nedavno i sama bila žrtva te prirodne katastrofe.

El-Sisi se pridružio mnogima koji su Hrvatskoj čestitali na ulasku u šengen i eurozonu i naglasio potrebu jačanja gospodarske razmjene, „osobito sad kad je Hrvatska postala jedna od južnih vrata” EU-a, što može doprinijeti energetskoj sigurnosti njezina susjedstva. Egipatski predsjednik potom je govorio o „napretku” njegove zemlje u proizvodnji energije, dotaknuvši se novih nalazišta plina, radu na industriji zelenog vodika, solarnim i vjetroelektranama.

Pozvao je hrvatske tvrtke da „djeluju i ulažu u Egipat na ovom polju”, dodavši kako Kairo želi privući strana ulaganja u posebnim gospodarskim zonama. „To će im biti vrata za ulazak na arapsko tržište”, poručio je hrvatskim tvrtkama predsjednik najveće arapske zemlje u kojoj živi četvrtina arapske populacije.

Milanović je Egipat nazvao „nevjerojatnom, čarobnom i posebnom zemljom, toliko drukčijom od svih”, naglasivši da je njezina stabilnost važna za Mediteran, ali i za cijeli svijet, „s obzirom na bremenitu i kompliciranu povijest koju je imala i s Izraelom i s državama okruženja”. „Nisam tu da dijelim bilo kome bilo kakve ocjene, nego da pokušavam otvoriti vrata za suradnju i obostrano povjerenje i korist - financijsku”.

Milanović je Egiptu ponudio ekspertizu na području turizma koju će hrvatski stručnjaci „vrlo rado podijeliti”. Riječ je o „području u kojem je Hrvatska došla na zavidnu svjetsku razinu, tako da se možemo sasvim objektivno smatrati turističkim gigantom”, rekao je hrvatski predsjednik.

Milanović je Egiptu ponudio i proizvode hrvatske obrambene industrije. „Hrvatska nije ni vojna sila ni velika država, ali ima određena znanja i proizvode”, rekao je predsjednik, nazivajući ih „vrlo konkurentnima na svjetskom tržištu”. 

Potom je govorio o Hrvatskoj kao „otvorenoj luci” prema Europskoj uniji, referirajući se na luke Rijeku i Ploču. „Egipat tu više nego dobrodošao”, kazao je. Te luke mogu biti ulaz za „robe, proizvode i investicije”, a Hrvatska mora više koristiti svoj položaj za svoju i dobrobit onih koji žele ulagati, rekao je Milanović.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz