Makroekonomija: industrijska proizvodnja skočila 5,4 posto

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_146957396_cr.jpg

U rujnu je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj skočila za 5,4 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok još od 2008. godine i predstavlja nastavak rasta već osmi mjesec zaredom.

U rujnu je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj skočila za 5,4 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok još od 2008. godine i predstavlja nastavak rasta već osmi mjesec zaredom.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u rujnu skočila za 5,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 5,4 posto u odnosu na rujan prošle godine.

To je znatno brži rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja ojačala 2,8 posto, a to je ujedno i najveći skok na godišnjoj razini od travnja 2008. godine i tadašnjih 6,3 posto.

To je i veći rast od očekivanja. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja porasla za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kretale su se u rasponu od stagnacije do rasta od 2 posto.

Rastom u rujnu nastavljen je uspon industrije već osmi mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije.
 
(Hina)
 
 
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci