Lokalitet Ponikve dobio zaštićenu oznaku izvornosti vina na razini EU

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_100693765.jpg

Uz Ponikve, zaštićene oznake izvornosti vina na razini EU imaju i Dalmatinska zagora, Dingač, Hrvatska Istra, Hrvatsko Podunavlje, Hrvatsko primorje, Istočna kontinentalna Hrvatska, Moslavina, Plešivica, Pokuplje, Prigorje-Bilogora, Primorska Hrvatska, Sjeverna Dalmacija, Slavonija, Srednja i Južna Dalmacija, Zagorje-Međimurje, Zapadna kontinentalna Hrvatska.

Lokalitet Ponikve upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, što je 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

"Europska komisija je 10. veljače u Službenom listu Europske unije objavila da su 'Ponikve' upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji je cilj označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima EU zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je proces zaštite naziva lokaliteta Ponikve počeo 16. srpnja 2013. godine, nositelj projekta je udruga "Pelješki vinski puti", a izrada je povjerena Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Izradu studije zaštite lokaliteta Ponikve podržali su Općina Ston, Županijska gospodarska komora i Dubrovačko-neretvanska županija.

Zaštićena oznaka izvornosti "Ponikve" pokriva vinogradarski položaj Ponikve koji se nalazi na području katastarske općine Boljenovići na poluotoku Pelješcu u blizini grada Stona, unutar vinogorja Pelješac u podregiji srednja i južna Dalmacija.

Čitavo područje izvanredan je primjer tradicijskog načina podizanja vinograda s terasama i suhozidima atraktivne krajobrazne arhitekture i vizure. Uglavnom je zastupljena sorta plavac mali, a sveprisutan je tradicionalni, račvasti uzgojni oblik, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Po podacima s internet stranice Ministarstva, uz Ponikve, zaštićene oznake izvornosti vina na razini EU imaju i Dalmatinska zagora, Dingač, Hrvatska Istra, Hrvatsko Podunavlje, Hrvatsko primorje, Istočna kontinentalna Hrvatska, Moslavina, Plešivica, Pokuplje, Prigorje-Bilogora, Primorska Hrvatska, Sjeverna Dalmacija, Slavonija, Srednja i Južna Dalmacija, Zagorje-Međimurje, Zapadna kontinentalna Hrvatska.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz