Lijekovi - najprofitabilniji hrvatski izvozni proizvod

Slika /slike 1/Zdravlje/shutterstock_131795594_cr.jpg

Farmaceutska industrija stvara izvozne proizvode najveće dodane vrijednosti. U zemlji tri velike tvornice imaju konkurentnu proizvodnju za međunarodno tržište i one stalno izbacuju na tržište nove proizvode. U prvom redu to su Pliva, Belupo i Jadran Galenski laboratorij.

Ekonomist Damir Novotny, komentirajući podatke o hrvatskom izvozu, kaže za Glas Slavonije kako su zapravo farmaceutski proizvodi naša najvrednija izvozna roba, premda je ta grupa proizvoda prema statistici vrijednosti izvoza na sedmom mjestu.
 
- Farmaceutska industrija stvara izvozne proizvode najveće dodane vrijednosti. U zemlji imamo snažnu farmaceutsku industriju. Tri velike tvornice imaju konkurentnu proizvodnju za međunarodno tržište i one stalno izbacuju na tržište nove proizvode. U prvom redu to su Pliva, Belupo i Jadran Galenski laboratorij. Pliva, koja je u Teva grupi, ima vrlo vrijedan portfelj izvoza koji neprestano raste, posebice nakon investicije u novu tvornicu lijekova koju je upravo proveo sadašnji premijer Tihomir Orešković. Na godišnjoj razini riječ je o iznosu od oko 300 milijuna eura. Belupo i JGL godišnje prodaju proizvoda u inozemstvu za oko 50-ak milijuna eura svaki. Kada se pridodaju i neki manji proizvođači, poput S-Pharmasa i drugih, dolazi se do izvoza čija vrijednost premašuje pola milijarde eura, ističe Novotny.
 
Među za Hrvatsku najvrjednije izvozne proizvode Novotny potom svrstava prehrambenu industriju, ističući tu tvrtke - Podravku, Kraš i više njih iz Atlantic grupe.
 
Prema statističkim podacima o izvozu 2014. godine, prema pojedinim poglavljima (tarifni brojevi), vrijednosno najveći izvoz od 1,87 milijardi američkih dolara ostvaren je mineralnim gorivima, mineralnim uljima i proizvodima njihove destilacije. Na drugom mjestu, u vrijednosti 1,35 milijardi dolara odnosi se na poglavlje Nuklearni reaktori, kotlovi, strojevi i mehanički uređaji. Slijede električni strojevi i oprema te njihovi dijelovi, čiji je izvoz iznosio 1,1 milijarda dolara. Drvo i proizvodi od drva na četvrtom su mjestu s izvozom od 843 milijuna dolara, odjeća i pribor za odjeću vrijedni su 570 milijuna, a pokućstvo 530 milijuna dolara. Na sedmom su mjestu farmaceutski proizvodi izvezeni u vrijednosti 525 milijuna dolara, a na osmom su proizvodi od željeza i čelika (429 milijuna dolara).
 
Najvažnije tržište za hrvatske proizvode tržište je Europske unije, gdje odlaze dvije trećine ukupnog hrvatskog izvoza. Koliko je uopće izvoz važan za hrvatsko gospodarstvo pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koji govore kako samo 13 posto poduzeća izvozi, ali ta poduzeća zapošljavaju polovinu ukupno zaposlenih u poduzećima te ostvaruju oko 65 posto ukupnih prihoda od prodaje, a u razvoj ulažu čak oko 70 posto od ukupnih sredstava.
 
(Glas Slavonije)


Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz