Konferencija "Međunarodno gospodarsko povezivanje"

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_162650075.jpg

Konferencije "Međunarodno gospodarsko povezivanje" održana u Opatiji okupila je gospodarstvenike i predstavnike niza institucija iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Italije, Mađarske i Rusije. Teme skupa bile su mogućnosti bolje suradnje poduzetnika hrvatskog podrijetla koji žive i rade u inozemstvu, s domaćim poduzetnicima, kao i pitanja kako unaprijediti povezanost poduzetnika i institucija te kako poduprijeti domaće poduzetnike u internacionalizaciji poslovanja.

Gospodarskom suradnjom i trgovinom jačaju se putovi kulturne suradnje, stvaraju čvršći temelji uspješnijim međudržavnim političkim odnosima i širi prostor nesmetanom protoku ideja, roba, kapitala i ljudi, a perspektive za razvoj gospodarstva su i povezivanje regija i zajednički nastup, neki su od naglasaka s konferencije "Međunarodno gospodarsko povezivanje".

Konferencija je održana u petak u Opatiji i okupila je gospodarstvenike i predstavnike niza institucija iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Italije, Mađarske i Rusije, a organizirala ju je Županijska komora Rijeka, u suradnji s Uredom Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu te uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

Teme skupa bile su mogućnosti bolje suradnje poduzetnika hrvatskog podrijetla koji žive i rade u inozemstvu, s domaćim poduzetnicima, kao i pitanja kako unaprijediti povezanost poduzetnika i institucija te kako poduprijeti domaće poduzetnike u internacionalizaciji poslovanja.

Predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić rekao je da su Slovenija i Hrvatska dale Europi i svijetu brojne stručnjake i poslovne ljude te da upravo oni mogu doprinijeti boljem i uspješnijem povezivanju domaćih tvrtki s onima u inozemstvu. Da bi Hrvatska mogla uspjeti mora izvoziti i tražiti pouzdane investitore. Osnovni cilj je da zajednički nastupamo na drugim tržištima, od Kine, Indije, Rusije do Amerike, jer smo mala zemlja i ako ne budemo zajednički nastupali, nećemo imati dovoljne rezultate, poručio je.

Slovenski ministar za Slovence u inozemstvu Gorazd Žmavc smatra da je to što su Hrvatska i Slovenija male zemlje ustvari prednost, da trebamo biti fleksibilni, znati što i kako to ostvariti te zajednički izlaziti na tržište. Slovenska iskustva su dobra, dosta je gospodarstvenika uspjelo u inozemstvu, ističe Žmavc, koji poručuje i da treba dati šansu mladima i omogućiti im da odlaze u inozemstvo i razvijaju se, ali i raditi na tome da se vrate i razvijaju domovinu. 

U raspravi o gospodarskoj diplomaciji i internacionalizaciji poslovanje predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec rekao je da je u Hrvatskoj potrebno promijeniti pravni okvir, Zakon o radu i poreznu politiku te da propise treba vjerodostojno primjenjivati. Smatra da je je zbog mnogih opterećenja u Hrvatsku teško privući kvalitetne menadžere.

Dobrim je ocijenio što Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvara nova predstavništva u svijetu, ali i zamijeto da neka nije ni trebalo zatvarati pa ih ponovno otvarati te da je utjecaj politike na gospodarstvo prevelik.

Tijekom konferencije potpisan je i sporazum o suradnji Županijske komore Rijeka s udruženjima poduzetnika slovenskog podrijetla u inozemstvu - Slovenskim gospodarskim udruženjem u Trstu te Slovenskim gospodarskim savezom za Korušku.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike