Konferencija "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend'

Slika /slike 1/Branitelji, vojska/RH obrambena konf.jpg

Hrvatska je prošle godine izvezla vojnog oružja i opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna eura, a izvoz kontinuirano raste pa je tako 2015. godine u odnosu na godinu prije rastao za čak 36,8 posto.

Hrvatska obrambena industrija bilježi rast od 20 posto na godišnjoj razini i ima velike potencijale daljnjeg rasta, istaknuto je na konferenciji "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend' koja je u utorak u Zagrebu okupila predstavnike državnog vrha te brojne domaće i strane gospodarstvenike, obrambene stručnjake i druge zainteresirane.

Skup je  održan u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu Ministarstva obrane RH (MORH) te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Hrvatska je prošle godine izvezla vojnog oružja i opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna eura, a izvoz kontinuirano raste pa je tako 2015. godine u odnosu na godinu prije rastao za čak 36,8 posto. Svi sudionici konferencije istaknuli su važnost hrvatske obrambene industrije, kako za hrvatsko gospodarstvo posebice izvoz, tako i za doprinos nacionalnoj sigurnosti kroz suradnju s MORH-om i MUP-om, kao i globalnoj stabilnosti i sigurnosti kroz doprinos u brojnim operacijama i misijama u svijetu.

Predsjednica Republike je u video poruci upućenoj sudionicima rekla kako je cilj konferencije senzibilizirati javnost na značaj hrvatske vojne industrije koja zapošljava tisuće ljudi i bilježi visoke stope rasta izvoza, a pruža i određenu razinu sigurnosti kako našim građanima tako i sigurnosno-obrambenom sustavu u cjelini. Kakvoćom svojih proizvoda hrvatski proizvođači u obrambenoj industriji ravnopravno opstaju na zahtjevnom globalnom tržištu, navela je predsjednica države. Drži da će se i zbog toga nastaviti pozitivni trend sve većeg oslanjanja OSRH na domaću proizvodnju.

Premijer Plenković istaknuo je da važnost obrambene industrije leži i u njenoj dodanoj vrijednosti, koja se proteže u različite segmente društva i neodvojivo je povezana s razvojem hrvatske znanosti, tehnologije i inovacija. U tom kontekstu, rekao je, hrvatska obrambena industrija ima potencijal postati jedan od zamašnjaka još snažnijeg gospodarskog i tehnološkog razvoja Hrvatske. Što više možemo sami proizvesti za naše Oružane snage, to smo manje ovisni o turbulentnim kretanjima svjetske politike, naglasio je premijer.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da hrvatska obrambena industrija, stasala u vrijeme Domovinskog rata, danas predstavlja jedan od značajnijih čimbenika ukupnog gospodarskog razvoja. Najvidljiviji aspekt ulaganja u Oružane snage RH u idućem razdoblju bit će nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova, a taj posao, rekao je ministar Krstičević, predstavlja sjajnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju.

MORH je ove godine s domaćim tvrtkama potpisao ugovore o nabavi obrambene opreme u vrijednosti oko 230 milijuna kuna, a odnosi se na nabavku obuće, odjeće, opreme, usluga i radova, a hrvatski kontingent koji je otišao u misiju u Afganistan prvi je put kompletno opremljen i naoružan hrvatskim vojnim naoružanjem, među kojim je i puška hrvatske proizvodnje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je da je MUP kao sustav s 26 tisuća ljudi, najveći korisnik naoružanja domaće proizvodnje. Trenutno u MUP-u više od 9.000 policijskih službenika koristi pištolje hrvatske tvrtke, a u uporabu se uvodi i tisuću pušaka hrvatske proizvodnje, rekao je ministar,  dodavši da je u proteklih sedam godina iz državnog proračuna za policijske odore utrošeno 296 milijuna kuna.

Predsjednik HGK Burilović ocijenio je da je hrvatska vojna industrija svjetski brend. Izrazio je uvjerenje da će u budućnosti, uz ulogu u obrambenom sustavu, biti jedan od značajnijih nositelja gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz