Konferencija "Health Spot Croatia/Hrvatska mjesto za zdravlje“

Slika /slike 1/Turizam/Healt spot Croatia.jpg

Zdravstveni turizam je, zbog trenda rasta u cijelom svijetu te izvrsnosti u uslugama, važna poluga razvoja ukupnog hrvatskog turizma. Hrvatska po kvaliteti ponude zdravstvenog turizma može postati puno više međunarodno prepoznatljiva pa i više uprihoditi.

Hrvatska po kvaliteti ponude zdravstvenog turizma može postati puno više međunarodno prepoznatljiva pa i više uprihoditi, no za to je iznimno važna pomoć države i sinergija s privatnim zdravstvenim sektorom bez kojeg nema razvoja te ponude, istaknuto je na konferenciji "Health Spot Croatia"-"Hrvatska, mjesto za zdravlje".

Ta je konferencija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te uz pokroviteljstvo ministarstava turizma te zdravstva i Hrvatske gospodarske komore (HGK) i podršku Hanza medije i Grada Zagreba, okupila više od 200 domaćih i stranih sudionika, među kojima brojne predstavnike privatnih poliklinika te turističkih tvrtki.

Ocjenjujući da je zdravstveni turizam zbog trenda rasta u cijelom svijetu te izvrsnosti u uslugama važna poluga razvoja ukupnog hrvatskog turizma, ministar turizma Gari Cappelli najavio je da će u budućoj turističkoj strategiji od 2020. na dalje upravo taj proizvod biti u "top tri", ako ne i "top jedan", za što će se on zalagati.

Cappelli je naglasio, između ostalog, kako ta vrsta ponude snažno pridonosi razvoju cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, što je i cilj, a to pridonosi i povećanju investicija. Samo ove godine se u tu vrstu ponude ulaže više od 7,5 milijuna eura, uz ostalo i u Specijalnoj bolnici Varaždinske toplice, Bizovačkim, Krapinskim i Daruvarskim toplicama..

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je podsjetio na sada uređen zakonski okvir za razvoj te ponude, uvjeren da i konferencije pridonose tome.

Važnost zdravstvenog turizma za Zagreb, koji se već promovira u svijetu kao centar medicinske izvrsnosti, naglasili su i  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld, poručujući da Zagreb već sada ima klinike koje mogu stajati uz bok svjetskima.

Predsjednik HGK Luka Burilović naglasio je kako treba poraditi na rješenjima vlasništva javnih ustanova kako bi bile interesantne investitorima, te uskladiti standarde s europskim ustanovama i steći međunarodne certifikate, što drži sve ključnima za suradnju s internacionalnim osiguravajućim kućama koje će pridonijeti povećanju broja inozemnih pacijenata u hrvatskom zdravstvenom turizmu.

Vlasnik poliklinike Svjetlost Nikica Gabrić poručio je pak da država mora pomoći privatnom zdravstvu, ako želi tu vrstu turizma, jer, kako je kazao, privatnici nisu ravnopravni s državnim klinikama jer ne mogu povlačiti europska sredstva i zato trebaju administrativnu pomoć.

(Hina)
 

Pisane vijesti