Končarevi transformatori i za Cipar

Slika /slike 1/Gospodarstvo/končar.jpg

Končar je ostvario još jedan uspjeh u izvozu. Tvrtka Končar – Distributivni i specijalni transformatori (Končar D&ST) dobila je ugovor za razvoj i isporuku devet distribucijskih transformatora za naručitelja s Cipra. Spomenuti projekt ujedno znači i proširenje već četrdesetogodišnjeg partnerstva s AIK-om, što je do sada obuhvaćalo isporuku i ugradnju distribucijskih, energetskih i posebnih transformatora za uzemljenje, izvijestio je Končar.

Končar je ostvario još jedan uspjeh u izvozu. Naime, još potkraj prošle godine tvrtka Končar – Distributivni i specijalni transformatori (Končar D&ST) dobila je ugovor za razvoj i isporuku devet distribucijskih transformatora s regulacijom napona pod opterećenjem i nazivnim snagama 400, 630 i 1000 kV A za naručitelja s Cipra.

Radi se o prvim takvim distribucijskim transformatorima koje će ciparska elektroenergetska tvrtka AIK ugraditi u svoju elektroenergetsku mrežu.

Opseg projekta uključuje razvoj distribucijskog transformatora s vakuumskom regulacijom, što se ostvaruje u suradnji s njemačkim proizvođačem sklopnih uređaja. Jedan od razloga za primjenu novih transformatora su sve veće fluktuacije napona u mreži zbog sve većih udjela obnovljivih izvora, ali i sve veća primjena električnih vozila i dizalica topline. Takvi problemi mogu se riješiti upravo transformatorima za regulaciju napona sa sklopnim sustavom. Rješenje upravljačke sklopke sastoji se od motora i upravljačke jedinice i komunikacijskih protokola za daljinsko upravljanje.

Uz rutinska i tipska ispitivanja koja su provedena tijekom srpnja u Končar D&ST-u, prototip transformatora uspješno je prošao ispitivanja kratkog spoja u Končar – Institutu za elektrotehniku (Končar IET), na kojima su bili nazočni i predstavnici naručitelja. Isporuka i primopredaja svih devet transformatora planirana je do kraja listopada.

Spomenuti projekt ujedno znači i proširenje već četrdesetogodišnjeg partnerstva s AIK-om, što je do sada obuhvaćalo isporuku i ugradnju distribucijskih, energetskih i posebnih transformatora za uzemljenje, izvijestio je Končar.

(Energetika-net.com)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz