Ključno mjesto prodora hrvatskih tvrtki na srbijansko tržište

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_227221012_cr.jpg

U posljednjih 15 godina Novosadski poljoprivredni sajam bio je ključno mjesto prodora hrvatskih, pa tako i osječko-baranjskih tvrtki, na srpsko tržište.Ove godine na 300 četvornih metra vanjskog prostora “raširili” su se izlagači u okviru Klastera poljoprivredne mehanizacije.

Nakon dvije-tri sajamske godine stagnacije, pa i pada, opća ocjena izlagača i posjetitelja je kako Novosadski poljoprivredni sajam, najveća poljoprivredna izložba u ovom dijelu Europe, ponovno kreće prema uzlaznim rezultatima.

Ovogodišnji, 83. međunarodni poljoprivredni sajam otvoren je prošle subote i traje do petka (20. svibnja), na ovoj manifestaciji predstavlja se oko 1500 izlagača iz 60 zemalja, među njima su odreda svi najznačajniji gospodarski subjekti iz okruženja i Europe iz područja agrara, ali i grana koje imaju veze s poljoprivredom. Zemlja partner ove godine je Italija, koja nastupa sa 16 tvrtki.

U posljednjih 15 godina upravo ovaj sajam bio je ključno mjesto prodora hrvatskih, pa tako i osječko-baranjskih tvrtki na srpsko tržište. Ulogu promicatelja i promotora tih odnosa svih tih godina na sebe je preuzela Hrvatska gospodarska komora, odnosno u njezino ime Županijska komora Osijek kao nositelj organizacije zajedničkog sajamskog nastupa hrvatskog gospodarstva.

Vrhunac takvog organiziranog nastupa bio je prije tri godine, za jubilarnog, 80. izdanja Poljoprivrednog sajma, kada je ujedno Hrvatska bila i zemlja partner. Od tada posve logično smanjuje se broj izlagača koji koriste ovakvo posredovanje komore. Prošle godine nastupilo je 20 hrvatskih tvrtki i pokazalo se kako je to bio posljednji “paviljonski” nastup. Ove godine na 300 četvornih metra vanjskog prostora “raširili” su se izlagači u okviru Klastera poljoprivredne mehanizacije.

Novosadski sajam i ovaj put se potvrdio kao najveća izložba poljoprivredne mehanizacije. Svi veliki brendovi natječu se tko će na što većem izložbenom prostoru postaviti što više mehanizacije.

“Pobjednik” ove godine je tvrtka AgroTECH PMD koja u svom asortimanu zastupa gotovo 20 marki mehanizacije poljoprivredne namjene, od traktora i žetelica do vučnih priključaka za obradu tla i zaštitu usjeva. Oni su na zakupljenih 1700 četvornih metara vanjskog prostora izložili 80 jedinica mehanizacije. Ova tvrtka svoje zastupstvo ima i na području Republike Hrvatske.

Među “divovima” bilježimo i New Hollandov kombajn model CR kojim je postavljen još uvijek važeći svjetski rekord u žetvi pšenice. Za osam sati rada požeto je 797,66 tona pšenice, odnosno ovršeno je 80 hektara s prosječnim prinosom pšenice.

Mario Samardžić, iz tvrtke Jerković iz Koške, kao zastupnici Horscha za područje Hrvatske, kazuje kako susreće podosta poljoprivrednika iz Hrvatske te se i ovdje “razgovara” o poslu.

U sajamskim paviljonima u kojima prevladaju mali proizvođači, sjemenarske kuće i naravno financijsko-osiguravajuće kuće nailazimo i na trag osječko-baranjskog poduzetništva, predstavlja se općina Erdut, odnosno njezin Poduzetničko-razvojni centar.

Novosadski poljoprivredni sajam daje i pregled stanja lokalnog stočnog fonda, kao pobjednici u svojim kategorijama bilježi se ovan “Beli Gruja” sa svojih 180 kilograma, a još više bik Kokan , koji je s 1600 kilograma najveće grlo na izložbi stoke na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz