Kineski ministar poljoprivrede u službenom posjetu Hrvatskoj

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/med u Kini.jpg

Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine, koju predvodi ministar Han Changfu, boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj od 17. do 19. lipnja te će, uz razgovore s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, obići i nekoliko hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača. Hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa, tune i meda u Kinu.

Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine, koju predvodi ministar Han Changfu, boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj od 17. do 19. lipnja te će, uz razgovore s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, obići i nekoliko hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača, najavljeno je u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako se navodi u priopćenju, u ponedjeljak poslijepodne biti održan bilateralni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, a u utorak, nakon sastanka u Vladi RH, u prijepodnevnim satima predviđene su izjave za medije.

Kinesko izaslanstvo potom će u Varaždinu obići objekt za preradu mesa peradi Koka, a poslijepodne doputovat će u Ston gdje će obići Solanu Ston i stonske školjkare.

Cilj prošlotjednog posjeta ministra Tolušića Kini bilo je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda - poglavito za meso i mesne proizvode, svježu tunu i med, što je bila tema bilateralnog sastanka ministra Tolušića sa zamjenikom ministra Opće carinske uprave NR Kine (GACC) Wangom Lingjunom.

Pritom su dogovoreni daljnji načini razmjene informacija s ciljem ubrzanja procedura i jačeg razvoja vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Kine.

Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa, tune i meda u Kinu pa je ministar Tolušić naglasio važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za pokretanjem procedure usklađivanja veterinarsko zdravstvenih uvjeta RH i Kine za te skupine proizvoda, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

U travnju ove godine u Hrvatskoj je potpisan Protokol o suradnji, kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Ministar Tolušić je tada najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i svježa tuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike