Kina širom otvara vrata hrvatskim proizvodima

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_195790583_cr.jpg

Hrvatska je mala zemlja, ali nudi pristup tržištu EU i Kini može biti iznimno korisna. Njezin geostrateški položaj čini je vratima Europe.

 
"Hrvatska je mala zemlja, ali nudi pristup tržištu EU od 500 milijuna ljudi i Kini može biti iznimno korisna. Njezin geostrateški položaj čini je vratima Europe. Mreža jadranskih luka, zbog svoje geostrateške važnosti, omogućuje najbrži i najkraći put preko mora i kopna u Europu i druge destinacije. Primjer toga je morska ruta prema Bliskom i Dalekom Istoku koja je sedam dana kraća nego iz Sjevernog mora“, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović na sastanku s premijerom Republike Kine NJ.E. Lijem Keqiangom u sklopu državne posjete predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Narodnoj Republici Kini, navodi se u priopćenju.
 
Predsjednik HGK pozvao je tom prigodom Kinu na uvoz većeg broja hrvatskih roba, koje, kako ističe,  zadovoljavaju najviše svjetske standarde kvalitete te da time pomogne našem gospodarstvu. Također je pozvao na još snažnije investiranje u Hrvatskoj te ponudio pomoć HGK koja će na proljeće službeno otvoriti svoje  Predstavništvo u Šangaju. "To je treći Ured HGK u svijetu, nakon predstavništava u Bruxellesu i Moskvi, što dovoljno ilustrira koliko nam je važna suradnja s Republikom Kinom“, ističe predsjednik HGK. 
 
 "Poruka predsjednika HGK je jasna, Kina je spremna na iskorak u pogledu otvaranja tržišta za hrvatske proizvode, posebice iz poljoprivrednog sektora“ rekao je tom prigodom kineski premijer Li Keqiang.
 
Osvrnuvši se na obilježavanje 10 godina Partnerstva u općoj suradnji RH-NR Kina, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da su naši bilateralni partnerski odnosi nadograđeni i multilateralnim sastavnicama, suradnjom u okviru EU-Kina dijaloga te suradnjom u okviru Kina+16. Kazala je da  Hrvatska podupire inicijativu Kina+16 te je vidi kao jedan od tri osnovna stupa suradnje gdje želi intenzivirati svoje sudjelovanje. Posebno je dodala kako inicijativa Jadran-Baltik-Crno more pridonosi jačanju ukupne srednjoeuropske suradnje i time odgovara i na kineski interes za snažnijom suradnjom.
 
Inače, u smislu edukacije poslovne zajednice i približavanja ovog tržišta hrvatskim tvrtkama, HGK je ostvarila suradnju sa Vijećem za razvoj trgovine iz Hong Konga - HKTDC (Hong Kong Trade Development Council), s kojima je do sada organizirano 6 seminara Mogućnosti poslovanja s Hong Kongom za hrvatske tvrtke. Seminari se od 2004. godine održavaju svake dvije godine, stoji u priopćenju.
 
(Limun.hr)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Strana tržišta i prilike