Kanaan kreće u proizvodnju čipsa u Crnoj Gori

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_190621343_cr.jpg

Kanaan iz Donjeg Miholjca, grada na gotovo samoj tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije, najveći je hrvatski proizvođač čipsa i flipsa koji više od polovicu svoga prihoda, a lani je iznosio 120 milijuna kuna, ostvaruje u izvozu. Kanaan je vezan svojom prodajom za inozemnog tržište, a sada će se i proizvodnim kapacitetima proširiti izvan hrvatskih granica, i to u Crnu Goru.

Kanaan iz Donjeg Miholjca, grada na gotovo samoj tromeđi Hrvatske, Mađarske i Srbije, najveći je hrvatski proizvođač čipsa i flipsa koji više od polovicu svoga prihoda, a lani je iznosio 120 milijuna kuna, ostvaruje u izvozu. Iako je Kanaan već godina vezan svojom prodajom za inozemnog tržište, sada će se i proizvodnim kapacitetima proširiti izvan hrvatskih granica, i to u Crnu Goru.

Kako nam otkriva Zvonko Popović, vlasnik i direktor Kanaana, do ove sada već vrlo izgledne investicije u Crnoj Gori je došlo sasvim slučajno, bez nekih dubokih poslovnih studija, jer je prije nekog vremena došlo je do bratimljenja gradova Belišća i Mojkovca te ga je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić upitao da li bi želio porazgovarati o mogućnostima gospodarske suradnje s Crnogorcima.

Nastavak toga bio je prije 10-ak dana kada ga je Burić pozvao da bude dio delegacije koja će obići Mojkovac, Kolašin i Žabljak u Crnoj Gori. Tamo je razgovarao s tamošnjim gradonačelnicima o mogućnosti gradnje nekog pogona u Poslovnoj zoni Mojkovac, a onda je došao iznenađujući poziv izvan svakog protokola da će ga primiti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. Nakon toga se javio crnogorski ministar poljoprivrede s informacijom kako mogu ponuditi 30 hektara poljoprivrednog zemljišta za uzgoj krumpira, u koncesiju ili na prodaju.

Kanaan trenutno u svojem pogonu u Donjem Miholjcu prerađuje godišnje oko 23 tisuće tona krumpira. Iako je prethodnih godina imao značajnih problema s osiguravanjem dovoljnog broja kooperanata u Hrvatskoj koji bi mu taj krumpir proizveli, sada Popović ističe da se situacija stabilizirala i da uspijevaju na ukupno oko 550 hektara zemljišta osigurati gotovo svu potrebnu sirovinu krumpira u Hrvatskoj.

Proizvodni asortiman naših proizvoda čine više od 20 vrsta snack proizvoda. Od kojih najznačajniji su Hand cooked chips, Rice snack i Popcorn snack premium snack s kojima je Kanaan prvi na tržištu u regiji, a za proizvodnju kojih Kanaan posjeduje najsuvremeniji proizvodni pogon na svijetu, ističe Popović.

Trenutno Kanaan zapošljava 130 ljudi u Donjem Miholjcu, a za sada još nemaju projekcije koliko zaposlenika bi im trebalo u njihovoj tvrtki u središnjoj Crnoj Gori.

Iz tvornice čipsa ističu da su u posljednjih pet godina investirali više od 10 milijuna eura u izgradnju novog skladišta krumpira kapaciteta 8000 tona, robotizaciju pogona i nove proizvodnje linije.

(Poslovni dnevnik)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz