Jača izvozna orijentacija zagrebačkog gospodarstva

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_113872831.jpg

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o ostvarenju robne razmjene hrvatskih županija, može se iščitati da je pokrivenost uvoza izvozom na području Grada Zagreba s 35,1% u 2010., povećana na 39,7% u 2015. godini, dok je u Zagrebačkoj županiji unatrag pet godina pokrivenost uvoza izvozom s 27,3% porasla na 35,7%.

Iako su gospodarstva Grada Zagreba i Zagrebačke županije, sukladno njihovoj strukturi, a u slučaju glavnoga grada i dominaciji uslužnog sektora, pretežito uvozno orijentirana, ipak se unatrag pet godina pokrivenost uvoza izvozom zamjetno povećala. Pokazuju to i nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o ostvarenju robne razmjene hrvatskih županija, iz kojih se može iščitati da je pokrivenost uvoza izvozom na području Grada Zagreba s 35,1% u 2010., povećana na 39,7% u 2015. godini, dok je u teritorijalno bliskoj Zagrebačkoj županiji unatrag pet godina pokrivenost uvoza izvozom s 27,3% porasla na 35,7%.

Inače, gospodarstva tih dviju županija obuhvaćena su djelatnošću Komore Zagreb, uz njihov dosegnut udjel u ukupnom hrvatskom robnom izvozu od 38,5%, a u uvozu 61%.

Prema podacima DZS-a ukupan robni izvoz Grada Zagreba lani je iznosio 29 milijardi kuna ili 3,8 milijardi eura, dok je uvoz bio 73 milijardi kuna ili 3,8 milijardi eura. U odnosu na godinu prije izvoz je povećan za 2,8%, ali istodobno je zabilježeno i povećanje uvoza od 3,9%. Gospodarstvo Zagrebačke županije prošle godine je, pak, izvezlo robe u vrijednosti od 4,7 milijardi kuna ili 611 milijuna eura, što je 30% više nego godinu prije, dok je uvoz dosegao 13 milijardi kuna ili 1,7 milijardi eura, a to je 14,7 posto više nego prethodne godine. U nominalnim vrijednostima, robni izvoz Grada Zagreba u razdoblju od 2010. do 2015. godine rastao je po prosječnoj godišnjoj stopi od 4,1%, a uvoz po prosječnoj stopi od 1,4%.Istodobno, na području Zagrebačke županije, izvoz je, nominalno dvostruko povećan, uz ostvaren rast po prosječnoj godišnjoj stopi od 19%, te manji rast uvoza i to po godišnjoj stopi od 12,8%.

Dakako, valja spomenuti da se analiza robne razmjene temelji, između ostalog, i prema registraciji tvrtki, a na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije registriranu djelatnost ima nešto više od 40 posto hrvatskih trgovačkih društava. Također,  kroz procjenu izvozno-uvoznih rezultata bitno je ujedno uzeti u obzir da je 2015. bila deflacijska godina, uz prosječnu razinu potrošačkih cijena za 0,5% nižu u odnosu na godinu prije. No, bez obzira na sve, moglo bi se reći da jača izvozna orijentacija zagrebačkoga gospodarstva, a njegova potraga za novim tržištima jamstvo je i općeg boljitka.

(HGK)



 

Pisane vijesti | Statistički podaci | Hrvatski izvoz