Izvozni prvak iz Labina raste na 100 radnika i 100 milijuna eura prihoda

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_108855629_cr.jpg

Labinska tvrtka MCZ svoje peći na pelete izvozi u 40-ak zemalja, a njihovo poslovanje kao idealan primjer izučavaju Talijani.

Labinska tvrtka MCZ za proizvodnju peći i kotlova na pelete na 13. godišnjoj konvenciji hrvatskih izvoznika, koju je udruga Hrvatski izvoznici organizirala sredinom lipnja u Zagrebu, proglašena je najboljom u kategoriji malog i mikro izvoznika. Za MCZ to je ujedno i drugi Zlatni ključ koji su osvojili, pri čemu je zanimljiv i podatak da su te dvije nagrade izborili uzastopno.

Inače, matična kompanija MCZ-a, MCZ Group SpA, dolazi iz talijanskog Pordenonea i europski je lider u proizvodnji sustava grijanja na pelete. Poslovnu jedinicu u labinskoj poduzetničkoj zoni Vinež otvorili su 2013. godine, a ranijih su godina s kooperantima sa šireg područja Labina surađivali još od početka 2000.-ih. U razgovoru s direktorom labinskog MCZ-a Kristianom Krpanom saznali smo da je tadašnja gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tuliom Demetlikom uvelike pomogla da se navedena talijanska investicija realizira baš u Labinu. 

Demetlika je za svog mandata nerijetko naglašavao da Labin želi pretvoriti u grad prijatelj gospodarstvenika, a to je bila ruka pomoći koja je MCZ-u i omogućila da u Labinu pokrene proizvodnju, naglasio je Krpan. Iz tog pitoresknog istarskog i nekoć rudarskog gradića danas tako MCZ-ove peći i kotlovi odlaze u 40-ak zemalja svijeta, a u proizvodna sredstva i nekretnine od 2013. naovamo uloženo je više od šest  milijuna eura. 

Početni procesi proizvodnje u Labinu odvijali su se na 3,6 tisuća kvadratnih metara koji su podrazumijevali proizvodnju u lakirnici te dvije linije montaže gotovog proizvoda, peći i kotlova na pelet. Nedugo nakon, započete su aktivnosti na prvoj fazi investicijskog ciklusa koji je sačinjavala gradnja nove proizvodne hale dodatne površine 2,7 tisuća kvadrata, gdje su danas smješteni pogoni savijanja lima i zavarivanja metalnih struktura peći i kotlova i ta je faza dovršena u drugoj polovici 2015. godine. Proizvodni pogon MCZ-a u konačnici je opremljen najmodernijom tehnologijom za savijanje, zavarivanje i lakiranje lima te sastavljanje peći, uz poštovanje svih važećih regulativa zaštite okoliša i zaštite na radu, a od nedavno su uvodeći robotizaciju taj nivo podigli i za stepenicu više.

Nagrada koju smo dobili nije samo zato što smo veliki izvoznik nego i što nam je bilanca zdrava, pozitivna smo i nadasve efikasna firma te mi kao takvi dolazimo do kraja onoga što mi možemo učiniti. Država kroz nastavak fiskalne i ostalih reformi treba odraditi svoj dio posla i smanjiti nam trošak rada jer mi dalje ne možemo. Potrebno je smanjiti poreze i doprinose na plaće, odnosno ukupan trošak rada. To je naredni korak na kojem ova Vlada mora raditi. Sve što je bilo poduzeto na državnoj razini je kozmetičke prirode s obzirom na dubinu problema.

Svako rasterećenje plaća i troška rada za MCZ neće imati nikakav financijski benefit jer će sva rasterećenja ići izravno u veća primanja radnika. To je ključno u ovom trenutku", komentirao je Krpan. 

Inače, MCZ grupacija zapošljava više od 500 radnika, svoje proizvode dakle distribuira u više od 40 zemalja te od ukupnog prihoda u visini od 100 milijuna eura gotovo 70 posto tog iznosa ostvaruje na stranim tržištima. Osnovana je prije više od 40 godina, konkretno MCZ 1975., a vlasnička obitelj Zanette svoj je poduzetnički put započela proizvodnjom zidanih roštilja nakon čega je asortiman proširen kaminima, kotlovima, kuhalima i pećima na pelete. Brendovi unutar MCZ grupe su kuhinje Sunday i J. Corradi (kuhinje), zatim sustavi grijanja na obnovljivu energiju Red, Sergio Leoni kaljeve peći izrađene od keramike te Cadel i Free Point peći na pelete.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz