Izvoz - najveći pozitivan doprinos povećanju BDP-a

Slika /slike 1/Grafovi/P-FAH-Ha293955.jpg

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 3,4 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast u gotovo devet godina i brži od očekivanja. Najveći pozitivan doprinos povećanju BDP-a u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 3,4 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast u gotovo devet godina i brži od očekivanja, a makroekonomisti očekuju i nastavak rasta u 2017. po stopi većoj od 3 posto.
 
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. To je nešto više od očekivanja. To je već deveto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,9 posto. Rast od 3,4 posto je najbrži još od prvog kvartala predrecesijske 2008. godine, kada je BDP porastao također 3,4 posto.
 
DZS je priopćio da je najveći pozitivan doprinos povećanju BDP-a u proteklom tromjesečju ostvaren rastom izvoza roba za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Robni uvoz porastao je, pak, za 9,5 posto.
 
Na BDP je pozitivno utjecala i domaća potražnja. Konačna potrošnja kućanstava porasla je za 3,6 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na 3,4-postotni rast u prethodnom tromjesečju. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u četvrtom lanjskom tromjesečju za 4,6 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na 2,9-postotni rast u prethodnom kvartalu.
 
Unatoč snažnom rastu izvoza u proteklom kvartalu, doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan, za 0,3 postotna boda.
 
Osim potrošnje i investicija, porasle su i druge najvažnije sastavnice BDP-a. Tako je potrošnja države ojačala 1,8 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na 2,1 posto u prethodnom tromjesečju.
 
Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u četvrtom lanjskom tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. skočio 3,5 posto. To je brži rast od prosjeka u Europskoj uniji (EU).
 
Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata, gospodarstvo EU-a poraslo je u posljednjem lanjskom tromjesečju za 0,5 posto na kvartalnoj razini, a 1,8 posto na godišnjoj razini.
 
U cijeloj 2016. godini hrvatsko je gospodarstvo poraslo 2,9 posto, što je njegov najveći skok od 2007. godine, kada je BDP porastao 5,2 posto. To je i znatno veći rast u odnosu na 1,6 posto u 2015., kada je gospodarstvo zabilježilo prvi uspon nakon šest godina recesije. Lanjsko ubrzanje rasta gospodarstva zahvaljuje se jačanju svih sastavnica BDP-a, uključujući potrošnju države.
 
U 2017. godini očekuje se daljnje blago ubrzanje rasta gospodarstva. Mnogi makroekonomisti i institucije u tekućoj godini očekuju rast gospodarstva veći od 3 posto. Očekuju i nastavak rasta investicija. To "temeljimo na pozitivnom trendu kod korištenja sredstava iz EU fondova, predizbornim aktivnostima uoči lokalnih izbora, ali i povratkom optimizma koji daje poticaj investicijskoj aktivnosti", navode analitičari RBA.
 
Osim domaćih makroekonomista, nedavno je i Europska komisija povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2017. s prethodnih 2,5 na 3,1 posto. Hrvatska narodna banka (HNB) očekuje, pak, rast BDP-a od oko 3 posto, dok je Vlada proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 3,2 posto.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz