Istra ostvaruje rekordne turističke brojke

Slika /slike 1/Turizam/turisti u istri.jpg

U srijedu je prvi puta u povijesti istarskog turizma na tom poluotoku boravilo 300.000 gostiju, a od početka godine ostvareno više od 13 milijuna noćenja, što je 2 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju.

U srijedu je prvi puta u povijesti istarskog turizma na tom poluotoku boravilo 300.000 gostiju, a od početka godine ostvareno više od 13 milijuna noćenja, što je 2 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci Turističke zajednice Istarske županije.
 
Direktor te zajednice Denis Ivošević ističe da se radi o postignuću koje u povijesti turizma Istre dosad nije zabilježeno.
 
Nijemci su, kao i do sada, ostvarili najveći broj noćenja, s time da su od početka godine "narasli" za čak 31 posto te ostvarili 3,9 milijuna noćenja što je gotovo milijun noćenja više u odnosu na 2016. godinu. To predstavlja polovicu od ukupnog povećanja od 2 milijuna noćenja. Velik rezultat imaju i Austrijanci s 200.000 noćenja više te Slovenci sa 160.000 noćenja više nego lani.
 
"Velike brojke očekivano su ostvarene i s takozvanih sekundarnih tržišta kao što su Poljska s 31 posto više noćenja, Ujedinjeno Kraljevstvo s povećanjem od 33 posto u odnosu na lani, Danska sa 17 posto više, Švedska s 20 posto te Norveška s 24 posto više. Gosti iz tih zemalja su zahvaljujući pokretanju novih avio linija uvelike pripomogli postizanju tih rezultata", kaže Ivošević.
 
Samo u srpnju u Istri je ostvareno 6.480.132 noćenja odnosno 12 posto više u odnosu na lanjske brojke te 895.281 dolaska, odnosno osam posto više nego lani.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz