Iran bi Hrvatskoj mogao biti odskočna daska za srednjoazijsko područje

Slika /slike 1/Gospodarstvo/iran-rh.jpg

Hrvatska iranskim tvrtkama može biti ključna za ulazak na jedinstveno europsko tržište s pola milijarde potrošača, dok bi Iran Hrvatskoj mogao biti odskočna daska za srednjoazijsko područje, no potrebno je riješiti problem platnog prometa između dviju zemalja.

Hrvatska iranskim tvrtkama može biti ključna za ulazak na jedinstveno europsko tržište s pola milijarde potrošača, dok bi Iran Hrvatskoj mogao biti odskočna daska za srednjoazijsko područje, no potrebno je riješiti problem platnog prometa između dviju zemalja, rečeno je u srijedu na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).  
 
Forum  je okupio 80-ak predstavnika velikih iranskih i hrvatskih tvrtki, iranskih parlamentaraca i predstavnika drugih institucija. Tijekom foruma više je puta istaknuto prijateljstvo dviju zemalja, ali je istaknut i problem oko platnog prometa, koji ograničava realizaciju već dogovorenih poslova.
 
Osim što se nada boljoj trgovinskoj međudržavnoj suradnji Hrvatske i Irana, predsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Gholamhossein Shafeei rekao je kako je Hrvatska Iranu iznimno važna država i za ulazak na europsko tržište.
 
"Hrvatska je ključna za Iran u ovom dijelu Europe. S druge strane, Iran može biti najvažnija država za ulazak Hrvatske za kompletno područje srednje Azije", kazao je Shafeei. Istaknuo je, međutim, da je trgovačka razmjena Hrvatske i Irana još na niskim granama.
 
Hrvatska je 2016. u Iran izvezla proizvoda u vrijednosti 4,4 milijuna dolara, a uvezla u vrijednosti 596.000 dolara. 
 
Potencijal za suradnju Shafeei vidi u sektorima nafte i plina, željeznici, auto industriji, elektro-energetskom sektoru, brodogradnji, prehrambenoj industriji i  turizmu.
 
Shafeei predlaže i mogućnost zajedničkog nastupa hrvatskih i iranskih tvrtki prema trećim tržištima, kao i dogovor oko zajedničkog transporta roba. Predložio je i uspostavu izravne avio-linije Teheran - Zagreb.
 
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kaže kako je svjedočio snažnom interesu za suradnjom između hrvatskih i iranskih tvrtki. No, i on je ukazao na problem platnog prometa, odnosno problem transakcija novca između Hrvatske i Irana, do kojeg je došlo zbog svojevremenih sankcija nametnutih Iranu pa se te transakcije i dalje provode preko trećih zemalja.
 
I za predsjednika HGK-a Luku Burilovića dosadašnja međudržavna suradnja na skromnoj je razini od nekoliko milijuna dolara. S druge strane, kazao je, neke hrvatske tvrtke, poput Gredelja, imaju potpisane poslovne predugovore vrijednosti 100 milijuna dolara, a početak realizacije usporavaju problemi s platnim prometom.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz