Inkubator TICM u Čakovcu radi za Mercedes i BMW

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_234239257_cr.jpg

Tvrtka Smartek se povezuje s njemačkim partnerima čime im je olakšan plasman proizvoda na zahtjevna tržišta zapadne Europe, a među klijentima su im njemački proizvođači automobila BMW, Mercedes i drugi.

"U Tehnološko inovacijskom centru Međimurje (TICM) djeluje 19 poduzeća od kojih većina ima planove za daljnji rast i širenje. Budući da trenutno na raspolaganju imamo samo jedan ured, intenzivno radimo na širenju kapaciteta kako bi mogli pratiti razvoje postojećih inkubiranih poduzeća i prihvaćati nove u proces inkubacije", kaže Ivan Plačko, direktor TICM-a.
 
Prva tvrtka koja je prošla inkubaciju u TICM-u je bila Superna koja se bavi konzultantskim uslugama, prvenstveno vezano za EU fondove. U inkubatoru ističu da je jedno od najuspješnijih inkubiranih poduzeća Smartek koje razvija visoko tehnološka rješenja u području obrade vizualnih informacija u industriji. Poduzeće je osnovano 2001., ali tek s 2012. godinom i ulaskom u TICM počinje intenzivni rast i razvoj.
 
Tvrtka Smartek se povezuje s njemačkim partnerima čime im je olakšan plasman proizvoda na zahtjevna tržišta zapadne Europe, a među klijentima su im njemački proizvođači automobila BMW, Mercedes i drugi.
 
"Smartek je lani izašao iz inkubacije jer im nismo mogli ponuditi dovoljno prostora no i dalje blisko surađujemo na radu s mladim robotičarima. Partneri iz Njemačke planiraju cijeli svoj razvoj prebaciti u Čakovec jer su prepoznali kvalitetu ljudi te temeljit pristup u radu", navodi Plačko.
 
Kao još jedan uspješan primjer navodi tvrtku Entitas koja je nastala kao joint venture dvaju inkubiranih poduzeća i sad se uspješno razvija u području VoIP telefonije, hostinga i pružanja usluga pristupa internetu te kontinuirano zapošljavaju nove stručnjake. Od projekata koje inkubator provodi, Plačko izdvaja Crowdstorming u okviru kojeg povezuju studente završnih godina informatičkih studija na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin i Međimurskog veleučilišta u Čakovcu s inkubiranim poduzećima i ostalim partnerima kroz rad na praktičnim IT projektima. U narednom razdoblju planira se daljnje širenje kapaciteta i aktivnosti inkubatora te podizanje razine kvalitete.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz