Agregati Motortecha za platforme u Kaspijskom jezeru

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_60746650_cr.jpg

Djelatnici pulske tvrtke Motortech consulting ovih su dana s naftnih platformi na Kaspijskom jezeru pustili u pogon jedan od Motortechovih agregata snage 1,2 megavata. Ukupna vrijednost ovog posla s Lukoilom je 1,1 milijun eura.

Djelatnici pulske tvrtke Motortech consulting Alen Komparić i Daniel Peruško vratili su se ovih dana s Kaspijskoj jezera, točnije s tamošnjih naftnih platformi, gdje su u pogon pustili jedan od Motortechovih agregata snage 1,2 megavata.
 
Prošle su godine isporučili i pustili u pogon agregat snage 380 kilovata (475 kVA), a preostaje još jedan za središnju tehnološku platformu snage 800 kilovata (1.000 kVA). Svi agregati za nužnost imaju napon 400 V i frekvenciju 50 Hz. Ukupna je vrijednost ovog posla s Lukoilom, uključujući puštanje uređaja u rad na mjestu ugradnje te obuku posade, čak 1,1 milijun eura!
 
Da bi bio lakše shvatiti uspjeh ovakvog proboja na tržište, treba reći da agregati na platformama moraju zadovoljiti strahovito rigorozne uvjete, a pulski su strojograditelji sve to uspješno svladali. Ova pulska firma ima 25 zaposlenih, od čega sedam diplomiranih inženjera, uz glavnog projektanta Valtera Serblina.
 
Platforme na sjeveru Kaspijskog mora ili jezera, točnije na novom Polju Vladimira Filanovskog, nalaze se 50 kilometara od obale, a sve su povezane mostom za komunikaciju. Rezerve polja procijenjene su na 153,1 milijun tona nafte i 32,2 milijarde kubičnih metara plina.
 
Motortech consulting, kako kaže njegov direktor, trenutno je najjači proizvođač brodskih dizel-agregata u Hrvatskoj. Etabliranost u toj branši omogućila im je, uz veliki posao s Lukoilom, i da opskrbljuju kompletnu hrvatsku brodogradnju. Između ostalog, imaju sklopljene ugovore s Uljanikom, 3. majem i brodogradilištem u Trogiru, a ugovoreno je i održavanje svih agregata u brodogradilištu "Viktor Lenac".
 
(Glas Istre)
 

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz