Ini produžena licenca na koncesiju Ras Qattara u Egiptu do ožujka 2023.

Slika /slike 1/Gospodarstvo/ina u efiptu.jpg

Ras Qattara predstavlja jednu od najprofitabilnijih Ininih imovina u Egiptu, a produženje licence omogućuje kompaniji nastavak proizvodnih aktivnosti koje uključuju i bušenje novih bušotina.

Ini i Enijevoj egipatskoj kompaniji IEOC (International Egyptian Oil Company) licenca na koncesiji Ras Qattara u Egiptu produžena je do 28. ožujka 2023. godine, izvijestili su iz Ine.

Produženje te koncesije odobrila je državna naftna kompanija EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation), tamošnje Ministarstvo nafte i mineralnih sirovina i parlament. 

Ras Qattara predstavlja jednu od najprofitabilnijih Ininih imovina u Egiptu, a produženje licence omogućuje kompaniji nastavak proizvodnih aktivnosti koje uključuju i bušenje novih bušotina.  U koncesiji Ras Qattara Ina sudjeluje s 25 posto udjela, a talijanski Eni s preostalih 75 posto. 

Iz Ine su naveli kako su na temelju procjene preostalih rezervi ugljikovodika na koncesiji Ras Qattara obje kompanije prije isteka licence zatražile njezino produženje, čime je izbjegnut dugotrajan i neizvjestan proces javnog natjecanja te rizik visokih troškova koji se pojavljuju u procesima sklapanja novih koncesijskih ugovora.

Istovremeno, omogućen je nastavak proizvodnih aktivnosti što uključuju i bušenje novih bušotina na poljima Zarif i Faras, koja se nalaze na području Ras Qattara, odnosno u Zapadnoj pustinji Egipta. Uz poslovnu, ističe se u priopćenju, proces produženja ove licence ima i dodanu vrijednost, jer Ina nastavlja s održavanjem dobrih partnerskih odnosa s Enijem, a što joj može otvoriti nove poslovne mogućnosti kako u Egiptu tako i u svijetu.

Inače, Ina Grupa u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Egiptu sudjeluje od 1989. godine. Kompanija je trenutačno prisutna na četiri koncesije u toj zemlji:: operator je na razradnim poljima Sidi Rahman i Rizk na koncesiji East Yidma, dok je na tri ostale koncesije, Ras Qattara, West Abu Gharadig i North Bahariya, partner. Osim u Egiptu, Ina trenutno radi i na nalazištima u Angoli. 

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike