Hrvatsku 3D podmornicu na glasovno upravljanje žele istraživači i vojska

Slika /slike 1/Obrt/shutterstock_173113388_cr.jpg

Izum mladih Samoboraca osvojio Silicijsku dolinu te su dobili i zlatnu medalju i posebno priznanje Kineske asocijacije inovatora, u konkurenciji 450 inovatora iz 25 zemalja svijeta.

Osvojiti najviša priznanja za izum u svjetskom epicentru tehnoloških inovacija, američkoj Silicijskoj dolini, podvig je gotovo ravan uspjehu Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, s tom razlikom što su mladići iz Samobora - Josip Oroz, Lovro Stipanović i Martin Sokolović za inovaciju - 3D znanstvenu podmornicu - dobili i zlatnu medalju i posebno priznanje Kineske asocijacije inovatora, u konkurenciji 450 inovatora iz 25 zemalja svijeta.

Dečkima pod mentorstvom profesora Ivana Vlainića to je pošlo za rukom na Festivalu inovacija SVIIF 2018 od 2. do 4. srpnja u Santa Clari. Hrvatska reprezentacija inovatora, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, osvojila je tamo još po dvije zlatne i srebrne i jednu brončanu medalju. Trodimenzionalnom samoborskom plovilu to nije prva nagrada, krajem 2017. Samoborci su za nju dobili i zlatnu medalju i posebno priznanje Korejske agencije za promociju inovacija, na međunarodnoj izložbi inovacija - IENA 2017. u Nürnbergu u Njemačkoj, među 1000 inovacija iz 30 zemalja. Na podmornici Josip, Lovro i Martin rade posljednje tri godine, a počeli su u kabinetu profesora Vlainića u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru.

Kako opisuju, sve su odlučili "zakomplicirati vodom" i još k tome su naumili inovaciju potpuno isprintati u 3D printeru. Otuda su je i "krstili" kao 3D, jer čak 84 posto komponenti napravili su koristeći upravo ispis u tri dimenzije.i podmornica? "Podmornica ima osam motora koji omogućuju slobodu kretanja u svim osima, puno je veća od prvog modela, posjeduje solarno punjenje baterija i kontrolu preko bluetootha i interneta te ima ono najbitnije, neograničen domet. Preko GSM signala se povezuje na mobilni internet pa bilo gdje u svijetu možemo slati i primati podatke za nju. Uz upravljanje pomoću aplikacije, nadogradili smo i glasovno upravljanje, a to je ono što na svim sajmovima izaziva oduševljenje", objašnjavaju performanse nevelikog "uređaja", duljine možda metar.

Da bi stvorili tako funkcionalno, nazovimo ga i "smart" plovilo, potrebna su velika ulaganja i procjenjuju da bi njegov osnovni model koštao oko 1500 eura kad bi krenuo u serijsku proizvodnju. Jasno, cijena raste ovisno o opremi na zahtjev kupca, korisnika. Podmornica, navode samoborski inovatori, ima široku primjenu zbog svih opisanih značajki i povezanosti s kamerom koja u realnom vremenu prenosi sliku, pa je upotrebljiva za istraživanje morskog ili jezerskog dna, čak i za traženje utopljenika. 

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz