Ina u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/ina u efiptu.jpg

Ina je u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu, nakon komercijalnog otkrića plina krajem 2022. na bloku East Damanhur u delti Nila. Ina je ušla u koncesiju East Damanhur 2021. kao 20-postotni partner s operatorom Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy, te su ove godine završile istražne aktivnosti. U Ini kažu da su proteklih godina povećali ulaganja u Egiptu, s 53,8 milijuna eura od 2020.

Ina je u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu, nakon komercijalnog otkrića plina krajem 2022. godine na bloku East Damanhur u delti Nila, izvijestila je Ina u četvrtak.

Plinska bušotina u vrlo je kratkom roku spojena na proizvodnu infrastrukturu polja Disouq koje se nalazi u blizini i puštena u proizvodnju 26. rujna 2023. godine, nakon čega je bila u probnom radu. To je prva Inina plinska bušotina u Egiptu. Do sada je ondje imala samo nafte bušotine.

Ina je, kao se navodi, ušla u koncesiju East Damanhur 2021. godine kao 20-postotni partner s operatorom Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy, te su ove godine završile istražne aktivnosti.

"Egipat je Inino ključno inozemno tržište kada je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Zato smo posebno ponosni na ovaj projekt, jer je to prvi put da u Egiptu proizvodimo plin", rekla je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.

Ina provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989., pri čemu je usredotočena uglavnom na područje Zapadne pustinje i delte Nila, gdje provodi aktivnosti na četiri proizvodne koncesije - North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur te na istražnoj koncesiji East Bir El Nus također u Zapadnoj pustinji.

U Ini kažu da su proteklih godina povećali ulaganja u Egiptu, s 53,8 milijuna eura od 2020. godine.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz