Hyundai i Kia ulažu 80 milijuna eura u Rimac Automobile

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/rimac-hyundai.jpg

Hyundai Motor i Kia Motors zajedno su uložili 80 milijuna eura (oko 600 milijuna kuna) u Rimac Automobile, a cilj suradnje je ubrzati prijelaz Hyundai Grupe na "čistu mobilnost", izvijestili su u utorak iz hrvatske automobilske kompanije. Ugovor o suradnji u ponedjeljak su u sjedištu Rimac Automobila u Svetoj Nedelji potpisali osnivač tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac te izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Groupa Euisun Chung.

Hyundai Motor i Kia Motors zajedno su uložili 80 milijuna eura (oko 600 milijuna kuna) u Rimac Automobile, a cilj suradnje je ubrzati prijelaz Hyundai Grupe na "čistu mobilnost", izvijestili su u utorak iz hrvatske automobilske kompanije.

Ugovor o suradnji u ponedjeljak su u sjedištu Rimac Automobila u Svetoj Nedelji potpisali osnivač tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac te izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Groupa Euisun Chung.

Hyundai Motor Group je globalna korporacija s oko 250.000 zaposlenika diljem svijeta, u sklopu koje se nalazi i Kia Motors. Prema priopćenju, Hyundai Motor će u Rimac Automobile investirati 64 milijuna eura, a Kia Motors 16 milijuna eura. Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac Automobili će usko surađivati kako bi razvili električni sportski automobil sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N te hibridno vozilo visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon, navodi se u priopćenju.

Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prijelaza je, kako se ističe, elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Group predano obvezala sa 44 elektrificirana modela planirana do 2025. godine. Izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Grupe Euisun Chung izjavio je da su Rimac Automobili inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi.

Rimac je poručio da su vrlo impresionirani vizijom Hyundai Motor Grupe i njenim brzim i odlučnim inicijativama te kako vjeruju da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrijednost za obje tvrtke i klijente.

"Rimac je još uvijek mlada i relativno mala, ali brzorastuća tvrtka. Vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera u Hyundai Motor Grupi i vjerujemo da će ova suradnja osnažiti položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u industriji", poručio je Rimac, osnivač tvrtke iz Svete Nedelje koja razvija i proizvodi ključne sustave elektropogona za mnoge svjetske automobilske tvrtke, a trenutno zapošljava više od 500 ljudi. Iz hrvatske tvrtke tako poručuju da su se etablirali kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila.

U povodu suradnje s južnokorejskom tvrtkom Mate Rimac je na Facebooku poručio da je cilj formiranje tehničkog partnerstva kojim će tvrtke surađivati na dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine. Inače, Mate Rimac je krajem travnja najavio da još jedan veliki investitor ulazi u njegovu firmu. Rimac Automobili rade s cijelom europskom auto industrijom, najjačim kompanijama. Firme s kojima rade često imaju veće prihode od hrvatskog BDP-a, primjerice Hyundai četiri puta veće, rekao je Rimac na "Croatia e-mobility forumu" održanom 30. travnja.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz