Hrvatskim poduzetnicima predstavljeni potencijali bjeloruske Gomeljske oblasti

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_114759688_cr.jpg

U 2018. godini gospodarska razmjena je iznosila 23,8 milijuna dolara, što je povećanje za 20 posto u odnosu na 2017, a za prvih 9 mjeseci ove godine ostvaren je dodatni rast od 20 posto.

"Statistika gospodarske razmjene nam je dosta skromna, ali možemo biti zadovoljni s trendovima u zadnjih par godina. U 2018. ona je iznosila 23,8 milijuna dolara, što je povećanje za 20 posto u odnosu na 2017, a za prvih 9 mjeseci ove godine ostvaren je dodatni rast od 20 posto. To je ohrabrujuće, ali sada moramo zajednički raditi na dodatnom jačanju odnosa. Ovaj sastanak je odlična početna točka za unapređenje suradnje i prilika za naše tvrtke da detaljnije upoznaju industrije koje su im zanimljive", istaknula je direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Ines Obradović na poslovnom skupu hrvatskih i bjeloruskih tvrtki na kojem je predstavljeno gospodarstvo Gomeljske oblasti.

Naglasila je da Hrvatska kao članica Europske unije nudi brojne prilike za zajedničke projekte, a s njom se složila i Marina Filonova, direktorica gomeljskog ogranka BelCCI-a (Bjeloruske komore za trgovinu i industriju) koja je detaljnije prezentirala poslovne mogućnosti Gomeljske oblasti.

"Ova oblast je jedna od industrijski najrazvijenijih regija s više od 300 velikih i srednjih poduzeća koji predstavljaju 20 posto ukupne industrijske proizvodnje Bjelorusije. Oko 30 posto oblasti pokriveno je poljoprivrednim zemljištem, a vodeće industrijske grane su energetika, kemijska industrija, šumarstvo, poljoprivredno prehrambena industrija (mesna i mliječna industrija, uzgoj stoke, povrća, krumpira i lana), proizvodnja metala i strojarstvo. Od šest bjeloruskih oblasti Gomelj je najveća s ukupno 1,5 milijuna stanovnika s tim da na istoku graniči s Rusijom, a na jugu s Ukrajinom", objasnila je Filonova, dodavši kako bjeloruski poduzetnici žele stvarati nove veze s hrvatskim partnerima te da je ovaj sastanak odličan temelj za daljnju izgradnju odnosa.

Nakon predstavljanja investicijskih potencijala dviju zemalja održani su i B2B razgovori između hrvatskih i bjeloruskih poduzetnika.

(HGK)

 

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz